Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

#LookTalkAct kezdeményezést 4 országban hirdették meg egyidejűleg a Menhely Alapítvány vezetésével, céljuk megszólítani, közös alkotásra hívni Európa művészeit, legyenek profi vagy amatőr, hajléktalan vagy nem hajléktalan emberek – bármilyen korosztályból.

Olyan társadalmilag elkötelezett és optimista világlátású, amatőr és hivatásos művészeket keresnek, akiknek segítségével megváltoztathatják az utcán élő emberekről kialakult (köz)képet. A kezdeményezés célja egy nemzetközi művészeti gyűjtemény létrehozása, amely számos európai városban kiállításra és kiadásra kerül, illetve egy – a Creative Commons licencének megfelelő jogi keretek között – ingyenes hozzáférésű digitális adatbázisként is megjelenik. A gyűjtemény nyilvánossá tételével egy, a hajléktalansággal kapcsolatos, optimista szemléletű és formáló erővel bíró vizuális forrásanyagot biztosítanak, melyet civil szervezetek, intézmények és magánszemélyek egyaránt hasznosíthatnak.

Képi pályamunkákat fogadnak a vizuális- és képzőművészetek bármely területéről, legyen az festmény, grafika, fotó vagy bármely más tartós vizuális kifejezési forma, amely digitális gyűjteményben vagy művészeti kiállításon bemutatható.

A pályázaton részt vehet minden olyan szociálisan érzékeny, amatőr vagy hivatásos alkotó, aki művészetében a hajléktalanság témájához optimista hozzáállással viszonyul, a témával jobbító szándékkal foglalkozik. A felhívás minden jelenleg hajlék nélkül élő, volt hajléktalan, és nem-hajléktalan személy számára is él. 

Minden beküldött pályamunka bekerül a digitális gyűjteménybe. A nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb 150 alkotásból művészeti album készül, valamint négy országban kiállításokon kerülnek bemutatásra.

A LookTalkAct művészeti gyűjtemény zsűrije:

Spanyolországból:

  • Camilo Mendez: Hajléktalanságot megtapasztalt művész, költő, aki régebben az utcán élt. Most készül kiadni második verseskötetét.
  • Samantha Bosque (elnök): művész, grafikus. Sok más szociális művészeti projekt mellett a hajléktalan emberek kézírásaiból tervezett betűtípus („Homelessfonts”) projektrésztvevőiről készített portrékat.

Ausztriából:

  • Regina Amer: a HOPE Austria/Österreich alapítója, mely a HOPE Europe alszervezete. A HOPE különböző területeken segíti a hajléktalan és volt hajléktalan embereket (ideértve a szervezetek és az egymás közötti kapcsolatok létrehozását és fenntartását).

Németországból:

  • Andreas Pitz: kurátorként vett részt a Németországban nagyon sikeres „Kunst trotz (t) Armut” kiállítás szervezésében, amely a szegénységről szóló művészeti gyűjteményként a szegénységet megtapasztalt művészek alkotásait is bemutatta.

Szlovákiából:

  • Eva Matkuliaková: művészet- és szabászattanár, divat- és jelmeztervező, producer (Ty Galéria).
  • Tomáš Kubiš: a Divadlo bez domova színház projektmenedzsere, szociális munkása és színésze.

Magyarországról:

  • Kovács Béla: művész, grafikus.
  • Szenográdi Réka: szociális munkás, a Fedél Nélkül utcalap művészeti vezetője.
  • Balogh László: Pulitzer-díjas fotográfus.

 

A pályázat részletei: menhely.hu