A bizottság szerint a kezdeményezés javítaná az uniós belső piac működését azáltal, hogy megszünteti a jogi és adminisztratív akadályokat azon nonprofit egyesületek előtt, amelyek egynél több tagállamban működnek, így elősegíti ezen egyesületek szerepét az EU gazdasági és társadalmi értékeinek létrehozásában, és egyenlő versenyfeltételeket biztosít számukra.

Jelenleg azok a civil szervezetek, amelyek a székhelyüktől eltérő tagállamban folytatnak tevékenységet, nem kapnak egységes elismerést, és gyakran másodszor is regisztrálniuk kell, vagy akár új jogi személyt kell alapítaniuk az adott tagállamban.

Az Európai Bizottság becslései szerint egy új jogi keretrendszer bevezetésével évente akár 770 millió euróval is csökkenhetnek az érintett mintegy 350 ezer szervezet adminisztratív költségei. Ezenkívül a javaslat által érintett akadályok megszüntetése esetén további mintegy 185 ezer nonprofit egyesület folytathatna határokon átnyúló tevékenységet, amely 15 év alatt akár 4,2 milliárd euró hozzáadott értéket is teremthetne – olvasható a sajtóközleményben.

További részletek: magyarhirlap.hu