A Jubilee USA Network, az Oxfam és más szervezetek meggyőződése szerint az IMF-nek ekkora összeget kellene kibocsátania a saját valutájából, az SDR-ből, ezáltal elkerülhető lenne, hogy a szegény országok még inkább eladósodjanak. Erről szóló nyílt levelüket a G20-nak és az IMF-nek is elküldték.

Az SDR (Special Drawing Rights - különleges lehívási jogok) az IMF tagországai által használható tartalék- és hitelezési eszköz. Az SDR-kibocsátás hasonló ahhoz, mint amikor egy jegybank pénzt nyomtat és injektál a gazdaságba.

A G20-csoport pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei pénteken, videokonferencia keretében tartják meg következő tanácskozásukat, és terveik szerint szó lesz az esetleges SDR-kibocsátásról. Akik támogatják ezt, azzal érvelnek, hogy a kibocsátás nem terheli meg az IMF-tagokat.

A G20 soros elnöke, Olaszország azt mondja, hogy az IMF-nek csak 500 milliárd dollárnyi SDR-t kellene kibocsátania, amelyet azután az IMF-tagok keményvalutára válthatnának. Ezt támogatja Franciaország, Németország és mások is, de az Egyesült Államok nem, vagyis Donald Trump nem támogatta elnöksége alatt, a Joe Biden vezette új kormány pedig még nem alakította ki az álláspontját.

Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója szerdán szintén arra kérte a tagországokat, hogy támogassák a fejlődőket, különben hosszú évekre eladósodnak.

forrás: portfolio.hu