Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

2015-re nyilvánvaló lett: fontos, hogy főleg a szegény régiókat sújtó politikai-gazdasági intézkedések ellensúlyozásaként a helyi kisközösségek megerősödjenek, a hétköznapjaikat érintő ügyeik egy részét pedig saját maguk kezdjék el koordinálni. Több településvezető is megfogalmazta: a jól tervezett, tartalmas közösségi kezdeményezésekre, településmérettől, demográfiai összetételtől, elhelyezkedéstől függetlenül szükség van.

A Cromo Alapítvány projektjeiben résztvevő civileknek sikerült megfogalmazniuk, őszintén feltárniuk, utánamenniük, megoldaniuk és/vagy megvalósítaniuk a 23 településen egy-egy olyan programot, amikről korábban azt hitték, az állam fogja megoldani ezeket: így valósult meg három problémafeltáró és megoldáskereső, jövőtervező fórum Kővágószőlősön, Tevelen és Salgótarjánban, valamint így sikerült az Alapítványnak lefektetni a Civil Nők Közösségének hálózati alapjait. A megvalósítás közelébe került a „VIA PRIMA” közösségi túraútvonal, a teveli Ifjúsági Ház, valamint Kővágószőlősön elkészült a települést és a lakosságot érintő legsúlyosabb problémák, kérdéskörök megoldásának terve. Fontos eredmény, hogy Kővágószőlősön megalakult egy hat fős kisközösség, akik vállalták, hogy véghezviszik és megvalósítják a jövőben mindazt, ami az Állampolgári Tanácson megfogalmazódott, bevonva a település közösségének nagy részét.

Arra a kérdésre tehát, hogy az állampolgárok képesek-e, ha még csekély hatókörrel is, de kezükbe venni településük, vagy saját sorsuk legalább részbeni irányítását, 2015. júniusában érkezett egy csattanós válasz. Igen!

Számtalan helyen - ha elszigetelten is -, de folyik egy jövőtervezés, vagy éppen téglát-téglára rakva épülgetnek a közösségek kicsiny végvárai.

Szerencsére ezzel a törekvésével a Cromo Alapítvány nincs egyedül, a közös szellemi platformon komoly barátokra talált.

Egyre másra alakulnak olyan kezdeményezések, amelyeket hol ismert állampolgárok, hol átlagemberek indítanak, mert többségük megértette, hogy szavak helyett tettekre van szükség. Muszáj erőt felmutatniuk annak érdekében, hogy a „hatalom”, a „politika” számoljon velük, számítson rájuk.

Erről az aktív munkáról szólt az a június 25-i műhelykonferencia, amely a Cromo Alapítvány kétéves, a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából megvalósuló projektjét, a „KÖKEMÉNYEK - Közösségi Kezdeményezések Nógrádban, Baranyában és Tolnában” címet viselő projektet összegezte.

Itt kiderült, hogy mennyire nélkülözhetetlen az a felhalmozott szakmai információ és tudás, amelyet a Cromo Alapítvány, mintegy módszertani központként összegyűjtött és a www.kokemeny.hu portálon is folyamatosan publikál. A projektben részvevő települési civilek mellett az ország más vidékeiről érkező szakmai közönség valamint érdeklődők, frissen végzett egyetemisták, önkormányzati szakemberek is elhozták bemutatni projektjeiket, megosztották tudásukat, véleményüket.

A konferencián emellett előadást tartott a Szlovákiában élő, amerikai közösségfejlesztő Chuck Hirt, aki számtalan sikeres közép- és kelet-európai közösségi kezdeményezést segített életre hívni. Éles politikai helyzetben, a Meciar-korszak önkormányzati választásán arra ösztönözte a hozzá forduló civileket, hogy hatékonyan fogalmazzák meg a politikai jelölteknek lokális elvárásaikat. Így sikerült megfordítani a hagyományos jelöltállítási szisztémát és települési programjaikhoz keresték meg a valóban rátermett embert.

Kukorelly Endre író, volt országgyűlési képviselő kötetlen beszélgetésben buzdította a résztvevőket, hogy aktívan vágjanak bele az önkéntes munkába. Saját példát is hozott: két kezdeményezést is elindított. Egyikben a hajléktalanok lakhatásáért indított gyűjtést, ma már több millió forint és három lakás segíti az utcára szorultakat. Idén nyáron pedig egy többségében romák lakta településre, Nógrádmegyerre szervez építőtábort: mindezidáig 90 ember iratkozott fel önkéntesnek a programra.

Keszthelyi Gábor, aki Bajáról érkezett, a Faluvállalat modelljét osztotta meg a résztvevőkkel, míg Scsaurszki Tamás, a Közös Alapon program képviselőjeként pedig a forrásszerzés egyik elterjedt módszerét, a Közösségi Alapítványok programját tette közkinccsé.

A Cromo Alapítvány most jutott el oda, hogy nem csak üzeneteket és attitűdöket ad át, ill. módszereken keresztül igyekszik szemléletet formálni, hanem konkrét, használható módszereket is fel tud mutatni azoknak, akik vállalják, hogy aktívan tesznek közösségükért.