Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Amerikai Magyar Koalíció az egri Kárpátok Alapítványon keresztül mobil orvosi egységet adományoz az Odesszai Rehabilitációs Kórháznak – derül ki az alapítvány hétfői, portálunkhoz eljuttatott közleményéből. 

Mint írják, az adományt a Magyar Emberi Jogok Alapítvány 32.000 dolláros támogatása és a Koalíció más nagylelkű adományozói tették lehetővé. Az Odesszába történő szállításban segít a Kárpátok Alapítvány, amely a Koalíció tagszervezete, és a projekt koordinálásában vesz részt. 

A többfunkciós orvosi egység egy 20 láb hosszú, összecsukható konténerben (CN20) lesz kialakítva, amelyet a Continest Technologies Nyrt. épített. Ez egy olyan magyar cég, amely konténeres megoldásokat fejleszt rövid távú használatra: például ideiglenes szállás, iroda helyiségek, elsősegélynyújtó állomás, szűrőszobák. (A cég által gyártott konténerről ITT nézhető meg egy bemutató videó.)

A Koalíció által megrendelt orvosi egységet sürgősségi orvosi vizsgáló részlegként használják majd, hogy bővítsék az odesszai kórház kapacitását, amely egy ilyen létesítményt kért. Az egység szeptember közepére lesz szállítható. 

Ide kerül az adomány 

Az 1914-ben alapított Odesszai Rehabilitációs Kórház egy 7 hektáros parkban található a Fekete-tenger partján. A kórház ásványvízzel ellátott kúttal, tengervízellátó és -kezelő rendszerrel rendelkezik, és a közeli torkolatból származó gyógyiszapot használ. 

Oroszország 2022-es, Ukrajna elleni támadása óta a kórház a sérült katonák, menekültek és a háború több ezer civil áldozatának kezelésére összpontosít. 

A kórház emellett fogyatékkal élők és háborús veteránok fizikai, pszichológiai és szociális rehabilitációját is végzi, és segít a társadalomba való visszailleszkedésükben.

Barna Benedek

forrás: egriugyek.hu