Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Légy te a társadalmi változás motorja! 

Csatlakozz a legjobb közösségszervezőkhöz! 

Évtizedes tapasztalatunkból tudjuk, hogy egy-egy képzésünk jó alapot adhat a közösségszervezés eszközeinek elsajátításához, de valódi fejlődést a gyakorlati munka, a tereptapasztalat és a mentori segítség ad.

A már ismert képzéseinket valódi terepi gyakorlattal kiegészítve  132 órás csomagot állítottunk össze, amelyben három és öt napos elmélyült szakmai képzés mellett 32 órányi gyakorlatszerzési lehetőséget és tapasztalatcserét biztosítunk partner-szervezeteknél és a CKA Család tagszervezeteinél.

Az egy év során lehetőséged lesz arra, hogy professzionális képzéseken tanulj a CKA tapasztalt szakértőitől és közösségszervező trénereitől és terepen is együtt dolgozzatok.

Célunk, hogy a program végére a közösségszervező szakma részévé válj.

Egy éves közösségszervező (közösségi érdekérvényesítő) program

A jelentkezés feltétele:

  • a jelentkezési lap kitöltésével kéred felvételedet az egy éves programba és az indokaidat egy motivációs levélben összefoglalod (max. 3000 karakter);
  • már van valamilyen aktivista, önkéntes, civil tevékenységed vagy valamely társadalmilag hátrányos helyzetben lévő csoporttal dolgozol vagy dolgoztál;
  • vállalod az elméleti képzéseken és a gyakorlaton való részvételt az egy éves folyamatot;
  • érettségi (kivétel kérelemre).

Felvétel:

A jelentkezők egy felvételi beszélgetésen vesznek részt, melynek témája a jelentkező eddigi civil tevékenysége, a társadalmi igazságosság iránti elköteleződése. A bizottság az interjú és a benyújtott anyagok alapján dönt.

A program elméleti képzései (100 óra)

Az elméleti képzések között három kötelező elem szerepel:

  • Bevezetés a közösségszervezésbe CKA képzés (24 tanóra, 3 nap)
  • A közösségi érdekérvényesítés alapjai CKA képzés (40 tanóra, 5 nap)
  • Csoportdinamika CKA képzés (24 tanóra, 3 nap)

A 3 és 5 napos képzéseink a Kunbábonyi Képzési Központunkban valósulnak meg. Péntektől vasárnapig, illetve péntektől keddig.

Amennyiben a jelentkező 2019. január 1‑je után elvégezte a Közösségi vezető 24 órás képzést, akkor ezt a képzést nem kell újra elvégeznie. A 40 órás Közösségi érdekérvényesítés képzésre ez a felmentés nem vonatkozik, mert annak tartalma és struktúrája új elemekkel bővült.

A három kötelező mellett 12 óra választható képzés és közösségszervező program is szerepel, amelyet a résztvevő szabadon kombinálhat a felajánlottak közül.

  • SzerTár (átlagosan 3 órás, műhelymunka, esetenként on-line);
  • Kommunikáció (6 tanórás on-line képzés, 1 alkalom ősszel);
  • Fundraising (6 tanórás on-line képzés, 1 alkalom ősszel);
  • Országos Közösségszervező Találkozón való részvétel, nyáron.

Gyakorlaton való részvétel (32 óra)

Gyakorlaton az vehet részt, aki már elvégezte legalább a Bevezetés a közösségszervezésbe c. képzést.

A gyakorlati felkészítés és tapasztalatszerzés folyamán egy szervezettel fogsz együtt dolgozni egyeztetett időbeosztással, mentori támogatással, melynek során az alábbi célokat teljesítheted:

  • a közösségi érdekérvényesítést végző csoport munkájának megismerése;
  • közösségi érdekérvényesítő folyamat fázisainak megismerése;
  • mobilizálás, toborzás, kopogtatás;
  • kampányok (sikeres kampányt ismerhetsz meg, mi a nyert ügyek titka, hogyan lehet eredményt elérni);
  • közösségszervező munkája munkavégzés közben;
  • CKA és más közösségszervezést végző szervezetek megismerése (rövid látogatásokon).

A gyakorlatnak helyet adó civil csoportok, szervezetek a CKA szerződéses partnerei. A gyakorlati folyamatban egy mentor végig a segítségedre lesz.

A résztvevőknek a kötelező képzések és a gyakorlat végzése során előrehaladásukról számot kell adni a képzéseken tanultakról, a gyakorlat során tapasztaltakról írásbeli visszajelzés, napló formájában és a közösségszervező trénerével, mentorával folytatott konzultáció során.

A kötelező képzések és a gyakorlat elvégzése után a résztvevő pályázhat a Civil Kollégium Alapítvány által kiírandó „Kampányszervíz” támogatására, amely anyagköltség, eszköz és közösségszervezői munkadíj finanszírozására adhat lehetőséget.

A program költsége, fizetés:

Az 1 éves program egy főre jutó költsége szervezetünk számára 500 000 Ft, amely tartalmazza az összes képzés díját (bentlakásos képzések esetén a szállás, ellátás költségét), a mentori támogatást és a szervezéshez kapcsolódó költségeket.

A résztvevőnek ebből legalább 150.000 Ft-ot kell fizetnie, amelyet több részletben is megtehet.  Különösen indokolt esetben ez alól felmentést tudunk adni, amelyet kérelmezni kell.

Amennyiben lehetőséged van a teljes, vagy a minimálisnál több térítési díj fizetésére, azzal azt segíted, hogy további hasonló programokat szervezhessen  a CKA.

Mindenkivel, akit a programba felvettünk egyéni megállapodást kötünk a részvételről és a fizetési feltételekről.

Mikor indul a képzés?

A képzés azzal indul hogy valaki részt vesz a közösségi vezető képzéseinken, ennek 3 esete lehet:

  • már elvégezted 2019 óta
  • most fogsz részt venni rajta: 
    • 2023. február 17–19.  vagy
    • 2023. április 14–16.

Jelentkezési határidő legkésőbb:

2023. március 10. éjfélig

Írj nekünk, ha már most érdekel, információ itt kérhető: kepzes@cka.hu

Forrás és jelentkezés: cka.hu