Az Ökotárs adószámát még tavaly szeptemberben felfüggesztette az adóhatóság, az ügy azonban még mindig nem zárult le, ahogyan a norvég kormány vizsgálata sem. Az oslói kormány korábban a civilek zaklatásának nevezte a hatóságok eljárását, vizsgálatának lezárultáig pedig 36 milliárd forintnyi támogatást tart vissza.

Tavaly nyáron tartott razziát a rendőrség a Norvég Civil Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány irodájában. Emellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálódott az alapítványnál.

„Garnélarák, fogkrém, de akár kuszkusz és egyéb magánfelhasználást szolgáló eszközök is beszerzésre kerültek a norvég pénzekből” – nyilatkozta akkor Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke.

A Kehi a vizsgált 63 pályázatból 61-nél talált szabálytalanságot. Az Ökotárs és az általa támogatott civil szervezetek ellen azóta is folyamatosan vizsgálódnak a hatóságok. A Fővárosi Főügyészség még tavaly decemberben elrendelte három alapítvány, valamint két egyesület ügyészi törvényességi ellenőrzését. Ez jelenleg is folyamatban van, hat másik szervezetet pedig a NAV vizsgál.

„Azt vizsgálja meg az adóhatóság, hogy a szervezet által bevallott és befizetett adók, azok összhangban állnak-e az ő pénzforgalmukkal. Ez lehetne akár egy véletlenszerű, szúrópróbaszerű vizsgálatnak a része, ugyanakkor azt látjuk, hogy azok a szervezetek, amelyek tavaly nyáron a Kehi vizsgálatnak, hogy úgy mondjam a szórásába estek, vannak jellemzően a most megkeresett szervezetek között” – mondta el Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

Móra Veronika hozzátette: ők is folyamatosan figyelemmel kísérték ezeknek a szervezeteknek a működését, jelentősebb hiányosságot azonban nem találtak. Az egyik vizsgált szervezet a Krétakör, amit néhány nappal ezelőtti távozásáig az ellenzéki tüntetések szervezésében is feltűnő Gulyás Márton vezetett. A NAV egyébként magával az Ökotárssal szemben is fellépett, még szeptemberben felfüggesztették az alapítvány adószámát.

„Maga az adószám-felfüggesztés önmagában nem jelenti a szervezet ellehetetlenítését, tehát mi tudjuk továbbra is fizetni a munkatársainkat, kiegyenlíteni a számláinkat, fizetni a támogatásokat a szervezetek felé” – fejtette ki Móra Veronika.

A Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő szinte példátlannak nevezte, hogy egy alapítvány esetében az adószám felfüggesztésére kerüljön sor. „Ami az igazi probléma, hogy a felfüggesztést egy idő után az adószám törlése követi, és adószám törlésének viszont már egy nagyon kellemetlen jogkövetkezménye van, hogy akkor az illető szervezetet meg kell szüntetni” – mondta el Vadász Iván.

A norvég kormány a hatóságok fellépését a civilek elleni támadásnak értékelte és vizsgálatot indított. Ennek lezárultáig felfüggesztették a norvég alapból a magyar kormány által működtetett programok kifizetését. A vita megoldásáig ezeket a magyar kormány előfinanszírozza, ha azonban nem sikerül elsimítani az ellentéteket, akkor 36 milliárd forintos támogatástól eshet el az ország.

forrás, videó: mno.hu