Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Ökotárs adószámát még tavaly szeptemberben felfüggesztette az adóhatóság, az ügy azonban még mindig nem zárult le, ahogyan a norvég kormány vizsgálata sem. Az oslói kormány korábban a civilek zaklatásának nevezte a hatóságok eljárását, vizsgálatának lezárultáig pedig 36 milliárd forintnyi támogatást tart vissza.

Tavaly nyáron tartott razziát a rendőrség a Norvég Civil Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány irodájában. Emellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálódott az alapítványnál.

„Garnélarák, fogkrém, de akár kuszkusz és egyéb magánfelhasználást szolgáló eszközök is beszerzésre kerültek a norvég pénzekből” – nyilatkozta akkor Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke.

A Kehi a vizsgált 63 pályázatból 61-nél talált szabálytalanságot. Az Ökotárs és az általa támogatott civil szervezetek ellen azóta is folyamatosan vizsgálódnak a hatóságok. A Fővárosi Főügyészség még tavaly decemberben elrendelte három alapítvány, valamint két egyesület ügyészi törvényességi ellenőrzését. Ez jelenleg is folyamatban van, hat másik szervezetet pedig a NAV vizsgál.

„Azt vizsgálja meg az adóhatóság, hogy a szervezet által bevallott és befizetett adók, azok összhangban állnak-e az ő pénzforgalmukkal. Ez lehetne akár egy véletlenszerű, szúrópróbaszerű vizsgálatnak a része, ugyanakkor azt látjuk, hogy azok a szervezetek, amelyek tavaly nyáron a Kehi vizsgálatnak, hogy úgy mondjam a szórásába estek, vannak jellemzően a most megkeresett szervezetek között” – mondta el Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

Móra Veronika hozzátette: ők is folyamatosan figyelemmel kísérték ezeknek a szervezeteknek a működését, jelentősebb hiányosságot azonban nem találtak. Az egyik vizsgált szervezet a Krétakör, amit néhány nappal ezelőtti távozásáig az ellenzéki tüntetések szervezésében is feltűnő Gulyás Márton vezetett. A NAV egyébként magával az Ökotárssal szemben is fellépett, még szeptemberben felfüggesztették az alapítvány adószámát.

„Maga az adószám-felfüggesztés önmagában nem jelenti a szervezet ellehetetlenítését, tehát mi tudjuk továbbra is fizetni a munkatársainkat, kiegyenlíteni a számláinkat, fizetni a támogatásokat a szervezetek felé” – fejtette ki Móra Veronika.

A Hír TV-nek nyilatkozó adószakértő szinte példátlannak nevezte, hogy egy alapítvány esetében az adószám felfüggesztésére kerüljön sor. „Ami az igazi probléma, hogy a felfüggesztést egy idő után az adószám törlése követi, és adószám törlésének viszont már egy nagyon kellemetlen jogkövetkezménye van, hogy akkor az illető szervezetet meg kell szüntetni” – mondta el Vadász Iván.

A norvég kormány a hatóságok fellépését a civilek elleni támadásnak értékelte és vizsgálatot indított. Ennek lezárultáig felfüggesztették a norvég alapból a magyar kormány által működtetett programok kifizetését. A vita megoldásáig ezeket a magyar kormány előfinanszírozza, ha azonban nem sikerül elsimítani az ellentéteket, akkor 36 milliárd forintos támogatástól eshet el az ország.

forrás, videó: mno.hu