Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Fülöp Attila, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az első civil szervezetek a reformkorban alakultak.

Azért jöttek létre, hogy a kisközösségek legalapvetőbb emberi problémáiban próbáljanak önzetlenül, önkéntesen segíteni - mondta a politikus, hozzátéve: minél több civil szervezet van egy településen, annál élhetőbb az.

Fülöp Attila elmondta, hogy 62 ezer civil szervezet működik Magyarországon, közülük 54 ezer klasszikus tevékenységet folytat. 98 százalékuk szabadidős, hobbi-, sport-, kulturális, oktatási, szociális, településfejlesztési, egészségügyi tevékenységet végez, míg politikával 0,6 százalék, jogvédelemmel pedig 1,1 százalék foglalkozik - tette hozzá.

A helyettes államtitkár közölte: míg 2010-ben 144 milliárd forint támogatást kaptak a civil szervezetek, addig 2015-ben már 202 milliárd forinthoz jutottak. Fülöp Attila beszélt arról is, hogy idén csökken a civil szervezetek adminisztrációs terhe.

Elzo Molenberg holland nagykövethelyettes elmondta, hogy országában mindig fontos szerep jutott a civil szervezeteknek a társadalmi problémák megoldásában.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, hogy több mint 1600 civil szervezet működik a városban, közülük 400 nagyon aktív.

Komoly eszmecseréket folytatunk velük, bevonva őket a városrészeket érintő problémák megoldásába - tette hozzá.

forrás: kormany.hu