Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Merjünk adományt kérni! Akár többet is, mint “normális” esetben

Azonban nem ez az egyetlen sikertörténet: a karácsonyi időszakhoz hasonlítható az az adakozói kedv, ami a koronavírus hatására érzékelhető a NIOK felületein. Összeállításunkban a fő számokat, sikeres ügyeket és a várható trendeket is bemutatjuk.

Hogy a szervezetek egyszerűbben tudjanak adományt gyűjteni,  az adjukossze.hu vészhelyzeti kedvezményt biztosít a kampányok elindításához!

A koronavírus világjárvány a civil szektort  is nehéz helyzetbe hozta. A vészhelyzet minden szervezetet másképp érint. Vannak szervezetek, amelyek alapvető működése, programjai lehetetlenültek el egy időre, és kérdéses, hogyan és mikor sikerül mindent újraindítani. Sokan vannak, akiknek hirtelen új szolgáltatásokat, tevékenységeket kell beindítani, amivel segíteni tudják a közösségeket. Sok szervezetnek pedig hirtelen online üzemmódba kellett állnia, így gyorsan megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel ügyüket továbbra is szolgálni tudják.  

Mind-mind különálló kihívás, ami közös bennük, hogy mind rengeteg kapacitást, megnövekedett forrásokat igényel, mindezt egy olyan időszakban, amikor a szervezetek többfajta bevételi forrása is ellehetlenült a megnövekedett feladatok megjelenésével egy időben.

Az adjukossze.hu adataiból úgy látjuk, hogy ezt az emberek is érzékelik, és megjelent a felelősségvállalás, szolidaritás növekedése a civil szervezetek tevékenysége iránt is.

A sajtóban és közösségi médiában láthatóvá válik az, hogy milyen sok segítő akció indul, és az emberek keresik, mivel tudnak hozzájárulni akár az egészségügyi dolgozók munkájának könnyítéséhez, akár az iskolák és tanulók digitális oktatásra való átállásához. Az adjukossze.hu -n adományt gyűjtő szervezetek adataiból kiderül, hogy ez a tenni akarás a civil szervezeti adományokban is megjelenik, hiszen a szervezetek épp a kulcsfontosságú, a krízisben kiélesedett ügyekre keresik a válaszokat, és ezekre a hiteles akciókra, projektekre nagyon pozitívan reagálnak az adományozók.

Nézzük a számokat!

Megugrott az adományozók száma: az előző év ugyanezen időszakához képest duplájára nőtt az adományozók száma (közösségi adománygyűjtő kampány és szervezeti bankkártyás gyűjtések együttvéve)

Megnőtt az adományok összege: közel négyszeresére nőtt a teljes adományösszeg, a közösségi kampányok esetében pedig 10-szeresére. 

A két fenti adat összevetéséből következik, hogy a vészhelyzeti időszak alatt az átlagadomány nagysága is csaknem duplájára nőtt. 

Megnőtt a magasabb értékű adományok száma:

A közösségi adománygyűjtések a sok kicsi sokra megy elvre épülnek, a jelenlegi vészhelyzetben viszont sokan vannak, akik mélyebben a zsebükbe nyúlnak. Hatszor annyian vannak az előző évhez képest azok, akik 20.000 Ft-nál nagyobb összeget adományoztak, emellett érzékelhető számban megjelentek azok is, akik 100 000 Ft fölött adtak. 

A rendszeres adományozók száma növekedett 40%-kal: Figyelemreméltó adat egy olyan időszakban, amely leginkább az azonnaliságról, az egyszeri helyzetről szól. Mégis megfelelő időszaknak tűnik arra, hogy támogatóink hosszú távú elkötelezettségét megerősítsük.

A visszatérő adományozók aktívak

Büszkék vagyunk rá, hogy az adjukossze.hu olyan tudatos adományozói közösséget épített az évek alatt, melynek tagjai megbízható forrásként itt választják ki, kiket támogatnak. A vészhelyzeti időszakban is nyomon követhető az adjukössze.hu “rajongói” nem tétlenkednek: minden nap több, mint 100 000 Ft-ot költenek el az oldalunkon a törzsadományozók.

Hogy miért is érdekes ez a sok adat?

Mert ez jelzi a jó hírt. 

Biztat arra, hogy merjük elmondani az embereknek azt, mit csinálunk, az most miért fontos. Hogy merjük elmondani, hogy rendszeresen szükség van a forrásra, nem csak kampányszerűen. Ha pedig most ténylegesen megnövekedett a forrásigény, merjünk többet kérni, mint máskor. 

Nem tudjuk, a lelkesedés meddig tart. Bár az adatok a karácsonykor jellemző mintákat követik és haladják meg, a vészhelyzet tovább fog tartani, mint a karácsonyi időszak. Bízunk benne, hogy megfelelő, folyamatos szervezeti kommunikációval fenn lehet tartani az összetartozást, a segíteni akarásból fakadó adományozási kedvet.

Milyen célra lehet gyűjteni?

Felmerül a kérdés, hogy most csak a koronavírussal kapcsolatos ügyekre lehet gyűjteni, más nem is fontos az embereknek?

Elsősorban igen, de nem csak a vészhelyzetre fogékonyak az emberek. Valamilyen szinten minden szervezetet érint a vészhelyzet, még ha nem is minden szervezet dolgozik a segítés frontvonalában.

Inspirációnak ajánljuk a https://adjukossze.hu/koronavirus oldalt, ahonnan az alábbi példákat is gyűjtöttük, az adománykérés fókuszának csoportosításában:

Oktatás segítése

A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezeteknek azonnal reagálnia kellett az oktatás fenntartására, az esélyegyenlőség biztosítására.

Romaversitas Alapítvány - Célegyenesben - Krízisalap Roma Diákoknak

“Támogass egyetemi vizsgák és érettségi előtt álló, krízisben lévő roma diákokat, akik különösen nehéz helyzetbe kerültek a távoktatás és a járvány gazdasági hatása miatt!”

Civil Kollégium Alapítvány - Ablak a padra - Legyen a digitális oktatás mindenkié!

“Célunk, hogy 20 településen legalább 300 rászoruló gyermek bekapcsolódhasson a digitális oktatásba, ezáltal visszakapja a lehetőségét a tanulásra.”

A digitális oktatás nem csupán a hátrányos helyzetűek számára jelent kihívást és terhet. 

A KórházSuli Alapítvány  “Online tanítok” programja:

“Alapítványunk a hosszantartó betegségből gyógyuló gyermekek otthoni tanulását segíti kortárs középiskolásokkal  és egyetemistákkal. A jelenlegi járványhelyzetben a korábbi sokéves tapasztalatunkkal és lelkes önkénteseinkkel a kórházi dolgozók életét szeretnénk megkönnyíteni.”

A szervezet fennmaradását segítő gyűjtések

A közösségépítéssel foglalkozó, vagy társas érintkezésre alapuló szervezetek közül sokan bajba kerültek. Ahhoz, hogy a vészhelyzetet át tudják vészelni, szükséges a támogatás.

Szövetkezetiséget Támogató Egyesület (Gólya Szövetkezet) - Támogasd a közösségi házunk fennmaradását!

“A befolyó támogatásokból az épület fenntartási költségeit és a jövedelem nélkül maradt emberek megélhetését egészítjük ki. “

Downdog Jógastúdió Egyesület - Jógázásoddal segítsd, hogy fennmaradhassunk!

“Bízunk benne, hogy így Termeink bérleti díjának egy részét és munka nélkül maradt oktatóinkat is tudjuk kárpótolni. “

Szentjánosbogár Közhasznú Egyesület - Segíts, hogy őrizhessük a fényt!

“Most ahhoz kérjük a támogatásodat, hogy minél több olyan programot szervezhessünk, ami segítségével van mód az online térben is töltődni lelkileg és közösségben lenni. Illetve ahhoz, hogy a jövő évben zökkenőmentesen folytathassuk a megszokott közösségépítő, lámpástöltő tevékenységeinket. “

Munka nélkül maradt csoportok jövedelmének kiegészítése, biztonságos munkavégzés segítése

Az egyik legsérülékenyebb csoport ebben az időszakban a közterületen élő hajléktalanok, illetve a frissen otthonhoz jutott, korábban hajléktalanként élő emberek.  

Utcáról Lakásba! Egyesület - Segíts az ULE-nak átvészelni a koronavírust-vészhelyzetet!

“Segíts az ULE nyugdíjas, és egyedülálló anyuka bérlőinek túlélni, és támogasd biztonságos munkavégzésünket!”

Az előadóművészek és az érintett háttérszakmák képviselői a tömegrendezvények betiltása és a színházak, koncerttermek bezárásával kerültek nehéz helyzetbe. 

Független Előadó-művészeti Szövetség - Támogassuk az előadó-művészeti területen dolgozókat!

A lezárult kampány célja: “Segítsd adományoddal a színházi alkotóművészeket és a háttérszakmák dolgozóit, akik a színházak bezárása miatt minden bevételi forrásukat elvesztették.”

Rászorulók ellátása

A rászorulók ellátása terén végeláthatatlan a tennivaló, így az adjukossze.hu-n is megjelentek ehhez kapcsolódó gyűjtések.

Nevetnikék Alapítvány - Segítsd a rászorulók ellátását a koronavírus idején!

“Segíts, hogy minél több idős, beteg embernek, rászoruló családnak tudjuk fedezni élelmiszer és gyógyszer ellátását, illetve a bevásárlásban segítő önkéntesek járulékos költségeit!”

PADON Alapítvány - Közkamra

“A PAD Alapítvány és az OFF-Biennále összefog: egy vidéki szegregátum 90 háztartásának gyűjt adományt.”

Hogy minél egyszerűbben el tudjon indulni egy civil szervezet az adománygyűjtésben a jelenlegi helyzetben, az adjukossze.hu a közösségi kampányok indítására vészhelyzeti kedvezményt biztosít. 

A NIOK Alapítvány visszavonásig az adjukossze.hu oldalon indított KÖZÖSSÉGI adománygyűjtések esetében fedezi:

  • az adománygyűjtési indítás díját
  • 1 óra fundraising és kommunikációs tanácsadást
  • a technikai és kommunikációs útmutatót az adománygyűjtés támogatásához
  • biztosítja az adománygyűjtő felület használatát, működését és üzemeltetését
  • igény esetén kiemelt megjelenést és kommunikációt biztosít a koronavírus ideje alatt futó kampány oldalon!

Az adománygyűjtést csak a banki költség terheli, ami az adománygyűjtési összeg 2%-a!

Hajrá!