Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

 - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Mikola István elmondta: a KKM összesen 37 nagy magyarországi szervezettel folytatott egyeztetést a TTIP-ről, többek között pénzügyi szervezetekkel, mezőgazdasági szervezetekkel, a közúti fuvarozók képviselőivel, környezetvédő csoportokkal, köztük a Levegő Munkacsoport képviselőivel és a Greenpeace aktivistáival.

Az volt a cél, hogy minél nagyobb társadalmi támogatottsággal kezdjük meg a tárgyalásokat az amerikai küldöttséggel Brüsszelben, ahol a 28 EU-tagállam egyikeként magyar nemzeti érdekeket is védeni kell - mondta az államtitkár.

Kijelentette: rendkívül sok hasznos információval szolgált a tárgyalássorozat első szakasza, amely most lezárult, ugyanakkor jelezte, hogy a társadalmi párbeszéd folytatódik. - Összegezzük az elvárásokat, megállapításokat, és február 27-én az Országgyűlés vitanapot tart a TTIP-ről - mondta Mikola István.

Az egyeztetésen minden szervezet egyetértett abban, hogy ott kell lenni a tárgyalásokon, hogy képviselni tudjuk a magyar érdekeket - szögezte le az államtitkár.

Mikola István elmondta: különféle szervezetek eltérően látják a TTIP esetleges hatását. Közölte, a magyarországi vegyipar képviselői "tele vannak aggodalommal" a hatalmas amerikai vegyipari potenciál miatt, a gyógyszergyártók ugyanakkor alig várják, hogy megszülessen a szabadkereskedelmi megállapodás. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke lehetőséget lát a TTIP-ben, és a gépjárműalkatrész-gyártók, közúti fuvarozók is arra számítanak, hogy kifejezetten jól fognak járni, ha a szabadkereskedelmi egyezmény hatályba lép - sorolta.

Mikola István kiemelte: Magyarországon alkotmányban rögzített tétel a genetikailag módosított növények termesztésének kizárása; Magyarország GMO-mentessége "vörös vonal, ebből nem tudunk engedni a tárgyalások során". Európa - elsősorban Németország - támogatja ebben a kérdésben Magyarországot - mondta.

Az államtitkár megismételte a magyar kormány álláspontját, amely szerint "nincs igazán átláthatóság a tárgyalások során". Azt várjuk az Egyesült Államoktól, hogy "fedje fel a kártyáit", megkaphassuk a szakértői tárgyalások írásos anyagát, és hozzáférjünk minden információhoz - mondta.

A tárgyalások lezárásának várható időpontjáról Mikola István azt mondta, jelenleg úgy tűnik, 2016 végére fejeződhet be a tárgyalássorozat.

MTI

forrás: atv.hu