Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Kedves Civil Barátunk!

Arra kérjük szervezeteteket, csatlakozzon az alábbi kezdeményezésünkhöz. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy megkérdezzük az országgyűlési választáson induló pártokat, mit kívánnak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. Azért választottuk ezt a témát, mert a korrupció világszerte és Magyarországon is jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket. Kutatások sora bizonyítja, hogy ahol elterjedt a korrupció, ott a közpénzek túlságosan nagy része áramlik oda, ahol az erre képes szűk kör könnyen tudja a közpénzt magánvagyonra váltani, és kevés oda, ahol az emberek jóllétéhez alapvető szolgáltatásokat biztosítják (például egészségügy, oktatás, környezetvédelem). Tömegesen menekülnek az emberek (különösen a jól képzettek, illetve a fiatalok) az olyan országból, ahol az egyes állampolgár előrejutása nem a valódi teljesítményétől függ.

A Civilizáció kezdeményezése alapján a korrupció kutatásával foglalkozó hét intézmény került megkeresésre, hogy készítsenek el egy szakértői háttértanulmányt, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a korrupció visszaszorítására. A feladatot a Transparency International Magyarország vállalta el, és elkészítette a tanulmányt.

A tanulmányt, valamint a legfontosabb javaslatokat összefoglaló 12 pontot el fogjuk küldeni a választásokon induló pártoknak, kérve, hogy foglaljanak állást: amennyiben képviselőik bejutnak a Parlamentbe, támogatni fogják-e ezeknek a javaslatoknak a megvalósítását, illetve mit fognak tenni a korrupció visszaszorítása érdekében. A pártok válaszait nyilvánosságra fogjuk hozni.

Mellékeljük a levelet és a 12 pontot, amelyet a 2018. évi országgyűlési választásokon induló pártoknak el fogunk küldeni. Kérjük, hogy csatlakozási szándékotokat 2018. február 12-ig jelezzétek a civilekakorrupcioellen@gmail.com címen.

Köszönettel

a kezdeményezők:

Artemisszió Alapítvány
Békés megyei Nők Egyesülete
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete
Humán Platform
Levegő Munkacsoport
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Magyarországi Európa Társaság
Nők a Holnapért Alapítvány
Védegylet
Veszprémi Nők Kerekasztala

Melléklet

… párt részére

Tisztelt Pártelnök Asszony/Úr!

Alulírott civil szervezetek fel kívánják hívni a … Párt figyelmét az országunk fejlődését jelentősen akadályozó egyik tényezőre, és kérik tájékoztatását arról, mit fognak tenni a 2018. évi választásokat követően az országgyűlésbe bekerülő képviselőik e súlyos probléma megoldása érdekében.

Ez a probléma a korrupció, ami világszerte és így hazánkban is elterjedt. A korrupció jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket. Kutatások sora bizonyítja, hogy ahol elterjedt a korrupció, ott a közpénzek túlságosan nagy része áramlik oda, ahol az erre képes szűk kör könnyen tudja a közpénzt magánvagyonra váltani, és kevés oda, ahol az emberek jóllétéhez alapvető szolgáltatásokat biztosítják (például egészségügy, oktatás, környezetvédelem). Tömegesen menekülnek az emberek (különösen a jól képzettek, illetve a fiatalok) az olyan országból, ahol az egyes állampolgár előrejutása nem a valódi teljesítményétől függ.

A magyarországi korrupció csökkentésének elősegítésére az alulírott szervezetek a mellékelt 12 pontot fogalmazták meg. A 12 pont alapjául egy háttértanulmány szolgál, amelyet a Civilizáció kezdeményezése alapján a Transparency International Magyarország készített Javaslatok a korrupció visszaszorítására Magyarországon címmel. Kérjük, olvassák el a tanulmányt, és írják meg részünkre, egyetértenek-e a javaslatokkal, támogatni fogják-e azokat az országgyűlésbe bejutó képviselőik, illetve mit fognak tenni a magyarországi korrupció csökkentése érdekében. A válaszukat, amit 2018. február 23-ig várunk a civilekakorrupcioellen@gmail.com címre, nyilvánosságra fogjuk hozni.

Szíves válaszukat előre is köszönve,

üdvözlettel:

 

A kezdeményező civil szervezetek

Artemisszió Alapítvány
Békés megyei Nők Egyesülete
Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete
Humán Platform
Levegő Munkacsoport
Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség
Magyarországi Európa Társaság
Nők a Holnapért Alapítvány
Védegylet
Veszprémi Nők Kerekasztala

A csatlakozó civil szervezetek

….
.

 

Mit kívánnak
a magyar civilek.

Legyen vége a korrupciónak!

  1. Elszámoltatható ügyészséget, a legfőbb ügyésztől független főügyészekkel!
  2. Erős és átlátható közbeszerzési intézményrendszert!
  3. A kormánytól független szervezeteket az EU-s fejlesztési források elosztására és ellenőrzésére, csatlakozást az Európai Ügyészséghez!
  4. Világos, átlátható és szigorúan ellenőrzött pártfinanszírozást!
  5. Az állampolgárok információhoz jutását gátló, 2010 óta életbe léptetett korlátozások visszavonását!
  6. Tényleges és hatékony védelmet a közérdekű bejelentőknek!
  7. A közhatalmi döntéshozók, a közpénzek kezelői és családtagjaik vagyonosodásának szigorú és rendszeres ellenőrzését!
  8. Kormánybefolyástól mentes, tárgyilagosan tájékoztató médiát biztosító szabályozást!
  9. A civil szervezeteket hátrányos helyzetbe hozó jogszabályok és tervek visszavonását, a civil szervezetek elleni uszítás leállítását!
  10. A Magyar Nemzeti Bank által kezelt közpénzek becsületes felhasználását!
  11. A korrupciós botrányok kivizsgálását és a felelősök megbüntetését a jogállami normáknak megfelelően!
  12. Átlátható, hatástanulmányokkal megalapozott költségvetést!

Tisztesség, átláthatóság, elszámoltathatóság!