Találatok a következő címkére: átláthatóság

Pisztolyt szorítanak a civil szervezetek tarkójához

Január 20-án indulhat el az Alapítványok Feketén Fehéren adatbázis. Papíron minden civil szervezetről megtudhatnánk, hogy érdemes-e adónk 1 százalékára. A gyakorlatban viszont egy szolgáltatást árulnak a civileknek, amit ha nem vesznek igénybe, rosszul járnak. Zsarolást, szélhámosságot és átverést emlegetnek.

Tagtoborzó pályázat

Az Etikus Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete (www.atlathatosag.eu ) tagtoborzó pályázatot hirdet civil szervezetek számára.

Pályázat titkárság felállítására

Az Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete működésének operatív támogatása illetve a fejlesztési feladatok menedzselése céljából egy titkárságot működtet. A titkársági feladatokat, mint kezelőszerv illetve a működéshez szükséges jogi személyi hátteret jelenleg a NIOK Alapítvány látja el, a pályázat célja egy végleges, hosszú távon működő titkárság felállítása.

Szponzoráljon minket 25 millióval, vagy megnézheti magát

Közérdekű tevékenységnek beállított zsarolással szerezne pénzt egy alapítványok minősítését hirdető vállalkozás. Az elvileg az adományozóknak iránymutatást nyújtó honlapjuk még nem indult el, de egy sor szervezetet már megkerestek, hogy fizessenek elő a szolgáltatásra, vagy szponzorálják az oldalt sok millióval, különben a médiában – és a nemsokára induló honlapjukon – feketítik be őket.

Élesben megy a civil szervezetek zsarolása

Fenyegetéssel és zsarolással próbál civil szervezetektől pénzt kicsalni az Alapítványok Feketén Fehéren oldal. A szektor átláthatósága valós igény, de az adatbázist ironikus módon az a File László készíti, aki ellen még 2000-ben sikkasztás gyanúja miatt indítottak nyomozást, bár bíróság elé nem került az ügye. Az akkori alapítványa működését átláthatatlannak nevezték, és most ő is ez alapján osztályozza a szervezeteket.