Törvénybe írják: nem veszti el közpénz jellegét a támogatás, amit MNB-alapítvány ad

2019. június 06.

Egy évvel az Alkotmánybíróság döntése után lépett a kormány, és készített egy javaslatot, amely szerint az MNB-alapítványok által adott támogatásokra is vonatkozna a közpénz átláthatóságáról szóló törvény.

MNB-alapítványokJókora késéssel, de végrehajtja a kormány az MNB-alapítványok által adott támogatásokról szóló alkotmánybírósági döntést. Az Alkotmánybíróság még tavaly áprilisban mondta ki, hogy alaptörvény-ellenes az, ha nem átláthatóak ezek a támogatások, a kormány pedig csak most, a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvényben javítja a hibát.

Ha a parlamenten átmegy a javaslat, akkor a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvénybe bekerül még egy sor. Nem csak a költségvetésből, az EU-pénzekből vagy a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokból adott támogatásokra vonatkozik majd a törvény, hanem azokra is, amelyet a 100 százalékig állami tulajdonban álló szervezet által létrehozott alapítvány adott. Vagyis a jövőben nem lehet eltitkolni, hogy az ilyen alapítványok egyedi döntés alapján, akár pályázaton keresztül, akár a pályázati rendszeren kívül milyen támogatásokat adtak.

forrás: hvg.hu


Címkék
civil törvény, átláthatóság