Hírek
Hír
Törvénybe írják: nem veszti el közpénz jellegét a támogatás, amit MNB-alapítvány ad
2019. június 06.


209


Egy évvel az Alkotmánybíróság döntése után lépett a kormány, és készített egy javaslatot, amely szerint az MNB-alapítványok által adott támogatásokra is vonatkozna a közpénz átláthatóságáról szóló törvény.

MNB-alapítványokJókora késéssel, de végrehajtja a kormány az MNB-alapítványok által adott támogatásokról szóló alkotmánybírósági döntést. Az Alkotmánybíróság még tavaly áprilisban mondta ki, hogy alaptörvény-ellenes az, ha nem átláthatóak ezek a támogatások, a kormány pedig csak most, a 2020-as költségvetést megalapozó salátatörvényben javítja a hibát.

Ha a parlamenten átmegy a javaslat, akkor a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvénybe bekerül még egy sor. Nem csak a költségvetésből, az EU-pénzekből vagy a nemzetközi megállapodás alapján finanszírozott programokból adott támogatásokra vonatkozik majd a törvény, hanem azokra is, amelyet a 100 százalékig állami tulajdonban álló szervezet által létrehozott alapítvány adott. Vagyis a jövőben nem lehet eltitkolni, hogy az ilyen alapítványok egyedi döntés alapján, akár pályázaton keresztül, akár a pályázati rendszeren kívül milyen támogatásokat adtak.

forrás: hvg.hu
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék