Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A törvény szerint a választáson 1 százalékot meghaladó eredményt elért szervezetek állami támogatásra jogosultak, ám a teljes összegnek csak egy részét kapja közvetlen költségvetési támogatásként a párt, a másik része "a pártok működését segítő, tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenységet végző" alapítványoknak (a köznyelvben: pártalapítványoknak) jár.

A kétfarkúak múlt héten kapták meg a Magyar Államkincstár határozatát, amely szerint a választáson 1,25 százalékos összesített eredményt elért párt az idei második félévre 14 millió 363 ezer forint pártámogatásra és 8 millió 51 ezer forint alapítványi támogatásra jogosult.

Ebből a pártnak járó támogatást azonban az idei évre és a jövő év első felére gyakorlatilag elfelejtheti az MKKP: a szervezet 25 jelöltje ugyanis nem érte el választókerületében a 2 százalékot, ezért a kampányfinanszírozási törvény előírásai szerint vissza kell fizetni az utánuk kiutalt 1 millió forintos kampánytámogatást. Mivel a pénzt a kampányban elköltötték (már el is számoltak vele), a párt május elején gyűjtést indított, amiből a pártelnök Kovács Gergely tájékoztatása szerint nagyjából 5 millió forint folyt be, a többit az állami támogatásból vonja majd le (pontosabban nem utalja ki) az államkincstár, a fennmaradó összegre pedig részletfizetést kérnek, vagy hogy a jövő évi támogatásból (2019-ben az egész évre már 28,7 millió forintból) vonhassák le.

forrás: hvg.hu