Az online kurzus az alábbi linken keresztül érhető el. https://k12.instructure.com/courses/1442830

Az online kurzus bárki számára, regisztráció nélkül elérhető, s az ifjúsági részvételhez kötődő témákat az olvasók a saját maguk által meghatározott sorrendben dolgozhatják fel. Az egyes modulok, fejeztek reflexiós elemeket is tartalmaznak, amely az olvasott tartalom gyakorlatba ültetését, átgondolását hivatott segíteni; emellett pedig számos további forrással került ellátására. 

Az online kurzust elsősorban ifjúsági munkát tanuló hallgatóknak és az ifjúsági területtel ismerkedő szakembereknek, munkatársaknak, önkénteseknek szól, ugyanakkor hasznos iránymutatásokat, elveket, támpontokat adhatnak mindazon szervezetek és szakemberek számára, akik szeretnék az ifjúsági korosztály jobban bevonni a tevékenységeibe, programjaiba. 

Az oktatási segédanyag a "Mission to Accomplish Participation!" kisléptékű partnerségi projektünk keretei közt készült el. A közel egy éves időtartamú projekt keretei között gödöllői, illetve a finnországi Mikkeli városából érkező fiatalok, ifjúsági munkát tanuló hallgatók és gyakorló szakemberek, oktatók nemformális tanulási módszerekkel, vegyes csoportokban dolgozták fel a részvétel fogalmát, valamint mindazon lehetőségeket, amelyek településeiken, a korosztályuk részére nyitottak.