Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A szervezők kiemelték: bár a rendszeres és erős áradások időről-időre képesek átrendezni a folyó árterének hulladék helyzetét, szerencsére az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont.  A petkalózok a Tisza mellékfolyóin és az alsóbb szakaszain is folytatják a hazai hulladékmentesítést, ezzel párhuzamosan pedig erősítik nemzetközi folyótisztító programjaikat.

A szervezők folyamatosan végeznek hulladéktérképezést, így a TrashOut nemzetközi applikációval és a magyar fejlesztésű tisztatiszaterkep.hu online felületen nyomon követhető a hazai hulladékhelyzet. A versenyhez Tiszabecsnél csatlakozott a PET Kupa Tisza Expedíciója, amely július második felében a Tisza forrásától, Kárpátaljáról indulhatott el a Nemzetközi Beruházási Bank támogatásának köszönhetően. A felső-tiszai verseny végeztével az expedíció a felfedező utat egészen a Duna torkolatig folytatja. A másfél hónapig tartó túra során a szakemberek az ukrán, román és a szerb Tisza szakaszok szennyezettségéről is pontosabb képet kapnak. Az érdeklődők online követhetik nyomon az expedíciós kalandokat, egyes kiemelt helyszíneken pedig a PET Kupa Műanyag Műhelye hulladék-újrahasznosító programokkal várja a felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

A PET Kupa szervezői megalakulásuk óta kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható része, – megfelelő szelektálás után – újrahasznosításra kerüljön. A szelektálási munkában a csapatok egyre jelentősebb szerepet vállalnak. A hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén átválogatták a kalózok. A zsákolt hulladékért PETákok jártak, sőt, a pontozást végző PETbankárok az úgynevezett szuperzsákokért – amelyek színre válogatott, összezsugorított, kupak nélküli PET-palackokat tartalmaznak -, négyszer annyi pontot osztottak ki, mint a válogatás nélküli zsákokért. Minden elismerés a csapatoknak, hiszen az  összeszedett hulladék több mint felét szuperzsákként adták le.
A hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége segíti. A csapatok által megkezdett szelektálást a PET Kupa önkéntes csapata folytatta. A hasznosítható fém és üveg hulladék az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nkft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül. A PET palackok színre válogatás és bálázás után kerülnek feldolgozásra a P.M.R. Kft. közreműködésével. A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon ZRt. és a Recyclen Kft. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek.  Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség 60%-a újrahasznosításra kerül.

Forrás: petkupa.hu