Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Megyejárásra indul a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ: az elkövetkezendő időszakban mind a tizenhárom járásban tájékoztatják majd a helyi civil szervezeteket a NEA 2021-es pályázatairól. Várhatóan október folyamán jelennek meg az egyszerűsített és az összevont pályázati kiírások – előbbin maximum 300 ezer forintot, utóbbin pedig akár több millió forintos támogatást is nyerhetnek a szervezetek.

– Az egyszerűsített pályázatoknál jogosultsági vizsgálat alapján, míg az összevont pályázatoknál a NEA kollégiumainak szakmai értékelése alapján választják ki a nyerteseket – ismertette Kiss András, a civil központ, illetve a működtető Hierotheosz Egyesület főtitkára. – Előbbi azokat a kisebb civil szervezetek célozza meg, melyeknek éves bevétele nem haladja meg az öt millió forintot. A pályázók a 2021 áprilisa és 2022 márciusa közötti tevékenységükre igényelhetnek majd forrásokat.

Kiss András arról is beszélt, hogy a NEA pályázati keretösszege egy szűk évtized alatt csaknem megháromszorozódott: amíg 2012-ben 3,38 milliárd forint állt a civilek rendelkezésére, ez 2021-re már 9,28 milliárd forintra emelkedett.

– Az egyszerűsített pályázatokra országosan 2020-ban több mint háromezer pályázatot nyújtottak be a civil szervezetek, vagyis 21%-kal többet, mint az előző évben, a nyerési arány pedig 93%-os volt átlagosan 193 ezer forinttal – mondta el a pályázat emelkedő népszerűségéről a főtitkár. – Tavaly még 200 ezer forint volt a maximálisan pályázható összeg, ez most 100 ezer forinttal emelkedett. Az összevont támogatást tavaly országos szinten több mint 3000 civil szervezet nyerte el.

További forrásokra is pályázhattak az ötezer fő alatti lakosságszámú települések civil szervezetei: a Magyar Falu Program keretében a Falusi Civil Alap – ingatlan beruházásra, gépjármű- és eszközbeszerzésre, illetve programszervezésre – nyújt pályázási lehetőséget. Kiss András hozzátette: októberben jelenik meg a normatív támogatás is, melynél a kormány a civil szervezetek által összegyűjtött adományok összegét maximum tíz százalékkal egészíti ki 750 ezer forintig.

forrás: szon.hu