Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

 

Csapatunkkal azért dolgozunk, hogy minél több szervezet tevékenysége legyen megismerhető. Talán felfigyeltél már arra, hogy egyre több színes és informatív Adhat Adatlap érhető el az oldalunkon, és egyes adatlapokon egy zöld pipa is megjelenik. Ez az etikus adománygyűjtő védjegy!

Az etikus adománygyűjtők célja, hogy az adományok az átlátható gazdálkodással rendelkező és átláthatóan kommunikáló szervezetekhez kerüljenek, és hogy az adományozók is tisztában legyenek azzal, hogyan tudják adományaik felhasználását követni.


Hitelesség, törvényesség, átláthatóság, nyilvánosság! - erre a 4 pontra építi tevékenységét minden etikus adománygyűjtő szervezet.

 

Etikus.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitelesség, mert a szervezet kommunikációja világos, nem félrevezető, a panaszok írásban rögzítésre kerülnek és mindenkor az adományozók bizalmának megőrzése a cél. A szervezet nemcsak saját hitelességét, hanem a szektor hitelességét is erősíti!

Törvényesség, mert a szervezet törvényesen működik, amennyiben szabálytalanságot észlel, azonnal lépéseket tesz azok megszüntetésére, kijavítására.

Átláthatóság, mert tervszerű és követhető a szervezet gazdálkodása. A hivatalos iratokba betekintést nyerhetnek az adományozók. Legfőbb szervének ülései nyilvánosak. A tevékenységéről és gazdálkodásáról szóló rendszeres és részletes beszámolók bárki számára hozzáférhetőek.  

Nyilvánosság, mert az adománygyűjtése nyilvános és átlátható, a szervezet weboldalán 3 kattintás után a kapcsolódó dokumentumok elérhetőek bárki számára, éppúgy, mint az adhat.hu oldalon.

 

Ismerd meg őket!

 

Szám szerint 10 szervezet az, akik elfogadták az Etikai Kódex alapelveit, az etikus és átlátható adománygyűjtés és adomány-felhasználás kritériumrendszerét. Újabb öt szervezet: a Rex Kutyaotthon Alapítvány, Transparency International Magyarország, Unicef Magyar Bizottság Alapítvány, Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, Vigyél Haza Alapítvány szeretne csatlakozni az Átláthatóság programunkhoz. Jelenleg folyik a monitorozásuk, annak vizsgálata, hogy megfelelnek-e az Etikai Kódexben rögzített átláthatósági kritériumrendszernek.

 

 

Közös érdekünk az adományozás átláthatóvá tétele és az adományozási kultúra fejlesztése! Amennyiben segíteni tudod észrevételeddel a monitorozást valamely szervezet adománygyűjtő tevékenységével kapcsolatban, kérünk jelezd az info@atlathatosag.eu e-mail címen. Köszönjük!

 

További infó: https://www.facebook.com/etikaikodex?fref=ts

A nagyvilágban is találunk hasonló kezdeményezést: Charity Navigator