Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az első alkalommal odaítélt díjat Szabó Sándor, a Nyilas Misi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Szigetvári József néptáncos és a Katolikus Közösségek Kárpát-medencei Hálózata kapta. Balog Zoltán a díjátadón hangsúlyozta: Magyarország jövője nagyban azon múlik, hogy sikerül-e újra az erős közösségek országává tenni.

A civil mozgalom lényege, hogy a passzív tömeg valóban úgy érezze: felelős a saját sorsáért - mondta. Szabó Sándor a rászorultak, a szociálisan hátrányos helyzetűek megsegítéséért végzett önzetlen munkájáért, Szigetvári József sokoldalú tevékenységéért, a hazai népművészet megismertetése érdekében végzett munkájáért vehette át a Lukács Móric-díjat. A Katolikus Közösségek Kárpát-medencei Hálózata a Kárpát-medencei magyar katolikus közösségek közötti kapcsolatok erősítéséért végzett tevékenysége elismeréseként kapta meg a díjat.

A Lukács Móric-díjat 2012-ben alapította Balog Zoltán. A civil szféra szakértőinek, szervezeteinek szánt kitüntetést minden évben hárman kaphatják meg. A kitüntetés emlékéremmel, az adományozást igazoló oklevéllel és pénzjutalommal jár. Lukács Móric írót, műfordítót (1812-1881) a Magyar Tudományos Akadémia 1839-ben levelező tagjává, később tiszteleti, majd igazgató taggá választotta. Eötvös Józseffel, Szalay Lászlóval és Trefort Ágostonnal együtt küzdött a haladás eszméiért, centralista volt; szerkesztette folyóiratukat, a (régi) Budapesti Szemlét. Az akadémia ügyeiben segédjegyzőként dolgozott.

1848-ban kormányhivatalt vállalt, elnöki titkár lett a kereskedelmi minisztériumban. Civil szervezeteket elemző Ellenőr - Néhány eszme az egyesületi jog körül című műve 1847-ben jelent meg.

forrás: hirado.hu