Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A civil szervezeteknek az alapvető jogok biztosához írt levelét a Roma Sajtóközpont juttatta el kedden az MTI-nek.

A levélben felidézték: a közoktatási törvényhez benyújtott egyik kormányzati módosító javaslat szerint az oktatásért felelős miniszter felhatalmazást kapna arra, hogy egyes esetekben eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalma alól, azaz engedélyezze az iskoláknak a szegregálást.

Ez a rendelkezés súlyosan alkotmányellenes, emellett ellentétes az Európai Unió faji egyenlőségi irányelvével, nemzetközi egyezményekkel, az egyenlő bánásmódról szóló magyar törvénnyel, továbbá szembemegy a tíz éve töretlen bírói gyakorlattal - áll az alapjogi biztosnak címzett levélben, amelyet az Autonómia Alapítvány, a BAGázs Közhasznú Egyesület, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF), az Esély Közösségi Egyesület, az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a Polgár Alapítvány, a Roma Education Fund, a Romaversitas Alapítvány, valamint a Társaság a Szabadságjogokért írt alá.

A szervezetek arra kérik a biztost, hogy az alapjogi visszásság közvetlen veszélyére tekintettel szólaljon fel a parlament plenáris ülésén, és nyilvánosan is adjon hangot aggodalmának.

Az aláíró szervezetek közül három (a CFCF, az ERRC és a Romaversitas) korábban már megküldte részletes jogi állásfoglalását az országgyűlési képviselőknek, arra kérve őket, ne szavazzák meg a november 25-e óta tárgyalt törvénymódosítást, amelyről az Országgyűlés várhatóan december 15-i ülésén szavaz - jegyezték meg.

forrás: inforadio.hu