Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Budai Gyula augusztus 30-án közölte, hogy vizsgálja a Négy Mancs - Alapítvány az Állatvédelemért működését. Ennek keretében a Fővárosi Főügyészséghez fordult, kérve, hogy a hatóság az alapítvány működésével kapcsolatban folytasson le törvényességi vizsgálatot. Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos egyebek mellett azt szeretné tisztázni, hogy a "közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányt" milyen forrásokból finanszírozta az alapítvány.

Keddi tájékoztatása szerint az ügyészség ezt elvégezte, és több mulasztást is megállapított, amelyek miatt felszólalást nyújtott be az alapítvány képviselőjének. A törvényes működés megteremtése érdekében javaslatokat is tett az ügyészség, így például a kuratóriumi ülések meghívóinak kiküldésével és a tanácskozások nyilvánosságával, valamint a határozatokkal kapcsolatban, továbbá az alapítványi vagyon felhasználását, valamint az éves beszámoló és a közhasznúsági jelentés közzétételét érintően.

Az ügyészség közölte - folytatta a kormánybiztos -, hogy az alapítvány a vizsgált időszakban központi költségvetési, illetve helyi önkormányzati támogatást nem kapott, a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásából származó költségvetési támogatásból azonban részesült, ennek felhasználásának ellenőrzése viszont nem az ügyészség, hanem az adóhatóság hatáskörébe tartozik.

A rendelkezésre álló adatok szerint ugyanakkor az alapítványnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elrendelt ellenőrzés már folyamatban van - tájékoztatott Budai Gyula a Fővárosi Főügyészség levele alapján.

Hétfőn a Baromfi Termék Tanács is törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be az ügyészséghez a Négy Mancs szerintük jogszabálysértő tevékenysége miatt. A tanács szerint az alapítvány nem szolgál valós állatvédelmi-állatjóléti célokat, és valótlan tartalmú propagandával a magyar baromfitermelők és -termékek lejáratására törekszik belföldön és az európai uniós országokban. A Baromfi Termék Tanács közleményében hozzátette azt is, a Négy Mancs alapítvány nyilatkozataiban és közleményeiben folyamatosan valótlanul állítja, hogy Magyarországon az EU-s előírásokkal ellentétes, illegális tollfosztás és libatömés folyik.

Forrás: stop.hu