Hírek
Hír
Elhunyt Garai István, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke
2008. szeptember 04.


792


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mély megrendüléssel értesült arról hogy Garai István az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke 2008 szeptember 1 jén elhunyt Garai István a hazai fogyasztóvédelem meghatározó alakja volt fáradhatatlan munkája eredményeként a civil fogyasztóvédelem jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben Garai István 1950...

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mély megrendüléssel értesült arról, hogy Garai István, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke 2008. szeptember 1-jén elhunyt. Garai István a hazai fogyasztóvédelem meghatározó alakja volt, fáradhatatlan munkája eredményeként a civil fogyasztóvédelem jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedekben.

Garai István 1950. augusztus 6-án született Miskolcon. Mérnök-közgazdász végzettséggel munkáját a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnál kezdte 1974-ben, majd a Budapesti FÜSZÉRT-nél töltött éveket követően 1981-ben vállalt először szerepet a fogyasztói érdekvédelem területén: ekkortól 10 éven keresztül látta el a Fogyasztók Országos Tanácsának titkári tisztét. 1991 és 1994 között a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet nemzetközi referenseként dolgozott, 1994-től az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület ügyvezető elnöke, majd elnöke volt.

Garai István 2003-tól az Európai Fogyasztói Szervezet Végrehajtó Bizottságának tagja, 2004-2006 között az EU Gazdasági és Szociális Bizottsága Közlekedési és Infrastrukturális szekciójának alelnöke volt.

Szakmai tevékenységének elismeréseként 1996-ban Klauzál Díjban, 2001-ben Civil Fogyasztóvédelemért Díjban részesült, 2005-ben pedig megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) állami kitüntetést. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén tavasszal Garai Istvánnak a Fogyasztók Világnapja alkalmából Fogyasztóvédelemért Díjat adományozott.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület búcsúja:

"Fiatalon, mindössze 58 esztendősen ment el István, aki mindenkinek, aki a szervezetnél dolgozik, kicsit az apukája is volt. Aki hosszú éveken át, fáradhatatlanul terelgette csapatát, és mindig bízott benne, hogy az általa megálmodott OFE, minden idők leghatékonyabb és legeredményesebb fogyasztóvédelmi szervezete lesz. Aki közel öt esztendeje útjára bocsátotta a Kosár fogyasztóvédelmi magazint, és aki töretlenül hitt benne, hogy egyszer, talán nem is nagyon sokára, a Kosár nagypéldányszámú, mértékadó orgánuma lesz a fogyasztóvédelemnek. Aki tele volt tervekkel, és aki a napokban is egy 2013-ig terjedő nagy ívű pályázaton dolgozott.

Akit a fogyasztóvédelem elismert harcosaként tiszteltek budapesti és országos szervezetekben éppen úgy, mint Brüsszelben, az unió bizottságaiban. Aki éppen olyan otthonosan mozgott Pécsett, a helyi irodában, mint a Parlamentben, vagy a világ nagyvárosaiban. Aki mindig és mindenhol konokul a szervezetéről és a lapjáról beszélt.

Felfoghatatlan, hogy többé nem teszi."

Garai István temetésére az Óbudai temetőben 2008. szeptember 11-én, 12.30-kor kerül sor.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék