Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
A Magyar ENSZ Társaság elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Társadalmi szervezetek és alapítványok 2003. évi működési támogatását elbíráló civil kuratórium elutasította a Társaság pályázatát, és ezzel a Társaság működését lehetetlenné teszi. Ez 1947. óta először fordul elő.
Mint az erről kiadott állásfoglalás megállapítja, a kuratórium döntése nemzetközi viszonylatban is példa nélkül áll, mivel az ENSZ közgyűlése egyhangú határozatban szólította fel a kormányokat a nemzeti ENSZ-társaságok támogatására. (Ez az egyetlen ilyen határozat civil szervezetekkel kapcsolatban, amelyet a Közgyűlés valaha is hozott.) Ezt az országok többségében, különösen az Európai Unió tagállamaiban meg is teszik.
A Magyar ENSZ Társaság elnöksége a kuratórium tagjaihoz fordul a méltatlan és érthetetlen döntés felülvizsgálata és módosítása céljából. Számít a közvélemény támogatására is, mert a Társaság munkájának ily módon történő kezelése súlyosan árt Magyarország tekintélyének a nemzetközi nem kormányzati szervezetek közegében is. Ha ez a döntés nem módosul, a Társaság munkájának felfüggesztésére kényszerülhet.
A kuratórium döntése sérti és gyengíti az ENSZ Társaságok Világszövetségét is, amelynek a társaság szerves része. Népszava-információ