Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Első lépések (A civil összefogás útján)

2010. december 03.

Kiadó: Életfa Környezetvédõ Szövetség
Szerző: Bárdos Ferenc, Gál Sándor, Ónodi Zsuzsa, dr. Nagy Árpád, dr. Renn Oszkár
Oldal szám: 118


Az együttműködés és az összefogás erejével
 
Az egriek török hódítók túlerejével 1552-ben folytatott - sokak által - reménytelennek minősített küzdelmének, majd hihetetlengyőzelmének állít emléket a XVI. század legjelentősebb históriás - énekese, Tinódi Lantos Sebestyén. Énekének dallamai “Summáját írom Eger várának..." felidézik azokat az ősi értékeket, amelyek ma is példaként szolgálhatnak. A maroknyi védősereg az összefogásnak, helytállásnak, küzdőképességnek, és a csüggedéssel szembeni fellépésnek állít örök emléket.
 
Talán nem véletlen, hogy az egri civil szervezetek - országosan is példát mutatva - kilenc évvel ezelőtt felismerték, hogy közérdekű célkitűzéseik megvalósításának legbiztosabb garanciája, ha közös nyelvet találnak, megértik egymás szempontjait, megfogalmazzák közös érdekeiket és együttesen lépnek fel érvényesítésükért. Nagyon nehéz, szinte reménytelen kialakítani azt az összefogást, amely később a közös érdekekért történő fellépéshez vezethet. Az összefogás kialakulása után még ennél is nehezebb lépcsőfok következik, a gyakorlatias, kompromisszumokra épülő, kiegyensúlyozott, és eredményes együttműködés a kormányzati és gazdasági szektorral. Kiadványunk erről a folyamatról szól és reméljük, segítséget nyújthat az összefogás érdekében vívott küzdelmeiknél.
 
Bárdos Ferenc

Címkék
Egyéb, Egyéb, önkéntesség