Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A civil törvény az NCA átalakítását új szervezeti forma létrehozásával, a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretei között tervezi. Az Alap várhatóan 2012. évtől (valószínűsíthetően február közepén) kezdi meg működését.

Az NCA átalakításával párhuzamosan az összállami pályáztatási rendszert is átalakítják. Ezen a területen a feladatfinanszírozás lenne a fő támogatási cél. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pénzügyi támogató rendszerként funkcionálna azoknak, akik nem nyertek el feladatfinanszírozást.
Fő finanszírozási elvek:

  • a partnerek között egyenrangú viszony, egyenrangú feltételek,
  • nyilvánosság – támogatási lehetőségek nyilvánossága, továbbá a közhiteles nyilvántartáson keresztül benyújtandó éves beszámoló bárki számára elérhető kell legyen.

Különösen fontos információ a civilszervezetek számára, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap új szabályozása nem érinti az NCA-ban pályázott és elnyert támogatásokat, a korábbi NCA támogatások nem befolyásolják a NEA-ba történő pályázást.

A törvény egyeztetése során történő módosítások nem érintették azt a rendelkezést, hogy vissza nem térítendő működési támogatást csak azok a szervezetek kaphatnak, melyek éves bevétele nem éri el az 5 millió forintot. A NEA vissza nem térítendő támogatási keretének 70%-ára kell nyilvános pályázatot kiírni, viszont a fennmaradó 30%-os keretből olyan szervezetek is támogatásra kerülhetnek, amelyek a nem visszatérítendő támogatások kategóriájába nem férnek bele, de magas színvonalú szakmai programokat valósítanak meg - Csizmadia László törvényértelmezése szerint - például nemzeti ügyek megvalósítására.

Csizmadia László tájékozatta a Fórumon megjelent civilszervezeteket, hogy még nem jelent meg az NCA honlapján, de hamarosan nyilvánosságra kerül, hogy a jelenlegi NCA támogatások megvalósítási időszakát kitolták 2011. szeptember 30-ról október 31-re. Ezt az információt az NCA Titkársága megerősítette.

A Pedagógus Civil Fórum (PECIFÓ) a pedagógusok civil-szakmai érdekvédelmét ellátó szerveződés, amely oktatási, nevelési kérdésekben vitafórumokat szervez, nyilvánosságot biztosít, ajánlásokat fogalmaz meg, rendszeresen együttműködik az állami döntéshozókkal.