Hírek
Hír
Jubiláló tudományos egyesület
2002. november 18.


356


P{ MARGIN: 0cm 0cm 0pt;}Huszonöt éve népszerűsítik megyénkben a számítógép tudományt  Nyíregyháza (KM M S ) Huszonöt éve alakult meg megyénkben a Neumann János Számítógép tudományi Társaság; az alkalomból tegnap tudományos tanácskozást tartottak a Tudomány és Technika Házában Negyedszázada különleges ritkaságnak számított a Számítógép tudományi...

Huszonöt éve népszerűsítik megyénkben a számítógép-tudományt
 

Nyíregyháza (KM - M. S.) - Huszonöt éve alakult meg megyénkben a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság; az alkalomból tegnap tudományos tanácskozást tartottak a Tudomány és Technika Házában.

Negyedszázada különleges ritkaságnak számított a Számítógép-tudományi Társaság, hiszen a ma már csaknem minden fiatal által ismert PC-k, személyi számítógépek csupán a nyolcvanas években kezdtek elterjedni.

Voltak azonban a megyében olyanok, akik tanulmányaik vagy hobbijuk révén már rendelkeztek számítógépes ismeretekkel, ők szerveződtek tudományos egyesületté (érdemes megjegyezni: az NJSZT 14. megyei, az MTESZ 20. tagegyesülete lettek). Szakmai fórumokkal, bemutatókkal, középiskolás szakkörrel, számítástechnikai táborokkal és versenyekkel indítottak, s egy évtized alatt jutottak el az első, Nyíregyházán szervezett nemzetközi konferenciáig. Az ezredfordulót ifjúsági szervezet megalakításával, megyei honlapjuk elkészítésével és Linux-klub indításával ünnepelték.

A megyei szervezet munkájában több alapító tag máig részt vesz. Simon Béláné dr. Balogh Ágnes főiskolai tanár kezdetben a szervezet titkára volt, jelenleg elnöke. Ott volt a jubileumi ünnepségen Scholtz Béla, az MTESZ egykori megyei titkára, aki segített a tudományos egyesület létrehozásában.

A résztvevőket köszöntötte Raffai Mária dr., az NJSZT alelnöke és Tárnok István, az MTESZ megyei szervezetének elnöke. A tudományos tanácskozás első előadója Obádovics J. Gyula egyetemi tanár volt, aki negyedszázada szintén itt bábáskodott a megyei egyesület alakulása idején. (1958-ban ő írta a Matematika című kézkönyvet, amely szinte 'szakmai biblia' lett - s mint a Kelet-Magyarország munkatársa a professzortól tegnap megtudta - most jelent meg a 17. kiadása, az 500 000. példány is a boltokba került.)

Két kiállítást is megnyitottak tegnap a Tudomány és Technika Házában: az egyik a számítástechnika megyei fejlődéstörténetét mutatja be, a másik Bolyai János életét és munkásságát. A híres matematikusról a nap során Dezső Gábor kolozsvári egyetemi tanár előadást is tartott. A tudományos tanácskozás plenáris ülésén adták át a jubileumi jutalmakat. A kitüntettek: Obádovics J. Gyula, Scholtz Béla, Kiss Elekné, Szemján Tibor, Marik Sándor, Varga Lajos, Mecz András.Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Intézményi ellátásról a közösségi alapú szolgáltatásokra való áttérés” elnevezésű (EFOP-2.2.5-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szolidáris gazdálkodás és közösség által támogatott mezőgazdaság” című (VP6-16.9.1-17 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A LEADER - Helyi Akciócsoportok együttműködési tevékenységeinek előkészítése és megvalósítása” című (VP6-19.3.1-17 kódszámú) felhívás.
Címkék