Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Habár úgy él a köztudatban, hogy önkéntes munkát zömében ráérős, középkorú és idősebb háziasszonyok vállalnak, a tapasztalat ezzel szemben azt mutatja, hogy a harminc és negyven év közötti korosztály körében a legnépszerűbb ez a tevékenység.
Az Európai Unió 2011-et az önkéntesség tematikája köré rendezi, célját a programok megerősítésén túl a munka jogszabályi környezetének kialakításában fogalmazza meg.

A fiatalok körében is egyre népszerűbb a nonprofit munkavállalás, ám a legtöbben még mindig a harmincasok közül vállalkoznak ilyen típusú tevékenységre. F. Tóth András, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta: a munkát vállalók aránya az anyagi helyzet javulásával arányosan nő. „Legszívesebben a szociális területen végezhető feladatra vállalkoznak, ahol némileg kézzelfoghatóbb a segítségnyújtás” – mondta a szakember.

Az önkéntesség európai éve 2011 célja, hogy minél több társadalmi réteget megszólítva tudatosítsa az emberekben az aktív állampolgárság pozitív következményeit, hiszen az unió egyik alapelve, hogy a társadalmi munka hosszú távon hozzájárul a demokrácia fejlődéséhez, de fejleszti a szociális készségeket és kompeten­ciákat is, segíti a szolidaritást, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújt. A programsorozat vállalásai között szerepel az önkéntes programok minőségjavítása és a nonprofit tevékenységet vállalók számának megduplázása. F. Tóth András az utóbbit optimista tervnek tartja, szerinte az is eredmény lesz, ha az egészen fiatal és az idősebb réteget meg tudják szólítani.

A Corvinus Egyetem a Hallgatók a Közösség Szolgálatában elnevezésű diák­szervezetének vezetője, Vecsei Gábor elmondta: két év alatt hétszáz hallgatót vontak be a munkába. „Kilenc téma köré szervezzük a csoportokat, és úgy látjuk, a fia­talok leginkább a gazdátlan állatoknak és a hajléktalanoknak szeretnek segítséget nyújtani, és szívesen járnak gyermekotthonokba is” – mondta Vecsei.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem andragógia tanszéke évek óta feladatának tartja a nonprofit ismeretek menedzselését. „Minden hallgatónknak meg kell ismernie a társadalmi felelősségvállalás mikéntjét és az önkéntes munka menedzselését. Több mint tíz éve az egyetem közreműködésével külön program épült az önkéntesség felsőoktatásban való terjesztésére” – mondta el Arapovics Mária, a tanszék adjunktusa.
Szilléry Éva

forrás: Magyar Hírlap