Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

Létrehozták az Emberi Jogi Kerekasztalt

2012. december 14.

Az emberi jogok területén aktív civil szervezetek részvételével csütörtökön tartotta alakuló ülését az Emberi Jogi Kerekasztal, amelynek jelentős szerepe lesz Magyarország emberi jogi jelentésének előkészítésében - tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A kerekasztalt - amely jövőre tizenkét témában tart üléseket - a kormány tanácsadó testületeként működő emberi jogi munkacsoport hívta életre - tartalmazza a tárca közleménye.

A kommüniké szerint Répássy Róbert államtitkár az alakuló ülésen arra mutatott rá, hogy 2013 januárjában indul a társadalmi egyezetés egyik új fóruma, ahol a nyilvánosság bevonásával érdemi munkára lehet számítani.

A testület küldetése, hogy párbeszédet biztosítson a civil és szakértői szervezetek, valamint a kormány képviselői között olyan kérdésekben, mint a nők jogai, a gyermekek védelme, a roma- és nemzetiségi ügyek, az idősek vagy a fogyatékkal élők jogai, a hajléktalanok helyzete, a menekültügy és a migráció, a véleménynyilvánítás szabadsága vagy a gazdasági, szociális és kulturális jogok védelme.

Feladata lesz, hogy a 2013-ban induló tematikus ülésein javaslatokat fogalmazzon meg az emberi jogi munkacsoport számára, ezzel előmozdítsa a jogalkotást.

Az Emberi Jogi Kerekasztal tagjait pályázat útján választották ki. Negyvenöt szervezet kapott meghívást a kerekasztal munkájába, további két szervezet javaslataira szakértőként számít a kerekasztal.

A résztvevők között van az Amnesty International Magyarország, az Erdélyi Magyarok Egyesülete, a Cigány Tudományos és Művészeti Társaság, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, a Háttér Társaság a Melegekért, a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség, a Magyar Helsinki Bizottság, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Társaság a Szabadságjogokért is.

forrás: metropol.hu


Címkék
Egyéb, kormányzati szervek, jogvédelem, munkavállalás