Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program hosszú távú célja a határrégió két oldala közötti intenzív társadalmi-gazdasági kapcsolatokon alapuló kultúra- és a tudásalapú fejlődés támogatása, a természeti és kulturális örökség sikeres menedzselésének elősegítése.

A Program első két pályázati felhívásának eredményeként 101 projekt megvalósítására kerülhet sor, az elnyert közösségi támogatás értéke összesen közel 26,2 millió euró.

A harmadik pályázati felhívás 2011 őszén jelent meg. A pályázatokat egyfordulós nyílt eljárásrend keretében lehetett benyújtani. Jelen felhívásban támogatás nyerhető környezetvédelmi projektekre, gazdasági és társadalmi összefogást erősítő programokra, de akár K+F tevékenységekre vagy határon átnyúló munkaerő-áramlás elősegítését célzó projektekre is, kapcsolódóan a kormány által meghirdetett Új Széchenyi Tervhez. Jelentős támogatás áll rendelkezésre turisztikai fejlesztésekre, beleértve az infrastruktúrafejlesztést, valamint a kulturális örökség megőrzését. A projektjavaslatok beadására több mint három hónap állt rendelkezésre, ezalatt 154 pályázat érkezett be.

A legnépszerűbb beavatkozási területnek Az aktív- és az öko-turizmushoz kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés bizonyult, amelyet A kulturális örökség tematikus útvonalainak fejlesztése, majd a Határon átnyúló oktatási, képzési és csereprogramok és a Közös helyi tervezés, stratégiák, programok követnek.

E pályázati felhívás keretében összesen 21 millió euró közösségi forrás áll rendelkezésre. A pályázók által igényelt közösségi támogatás összege meghaladja az 57,4 millió eurót.
Támogatásra jogosultak a magyar-horvát határszakasz két oldalán található megyék (magyar részről Zala, Somogy és Baranya megye; horvát részről Međimurska, Koprivničko križevačka, Virovitičko podravska, Osječko-baranjska, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska és Vukovarsko-srijemska; az utóbbi 4 megye ún. csatlakozó területként legfeljebb 20%-ban részesedhet a teljes programkeretből) non-profit szervezetei.
A határon átnyúló közvetlen hatás biztosítása érdekében minden projekt magyar és horvát partner(ek) bevonásával, szoros együttműködésben, a határ mindkét oldalán történő finanszírozással kell, hogy megvalósuljon.

A 154 darab beérkezett pályázat nagy részét, 91 pályázatot magyar vezető partner nyújtotta be. A pályázatértékelés megkezdődött, a pályázatokról szóló döntés 2012. III. negyedévében várható.

forrás: NFÜ