Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
A köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Soros Györgynek.A szervezet 2006-ig még bizonyosan működik és évi csaknem kétmillió dollárból gazdálkodhat.
t.
Mádl Ferenc köztársasági elnök pénteken a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Soros Györgynek. A magyar származású, nemzetközi hírű üzletember a magyarországi demokratikus átmenetet segítő, két évtizedes támogató tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.
Mádl Ferenc laudációjában kiemelte: Soros György által létrehozott alapítvány működésének értéke és hatása felbecsülhetetlen abban a folyamatban, amely a diktatúrákat elszenvedő európai országok szabadságához vezetett. Az 1983-ban létrehozott alapítvány tevékenységét már a következő évben kiterjesztette Magyarországra és a szervezet ma már több mint ötven országban működik. Sokan tanulhattak, taníthattak, publikálhattak az elmúlt két évtizedben az alapítvány segítségével - tette hozzá az államfő.
Az elnyert stúdiumok még az előző rendszerben felhalmozott értékké összegződtek, és potenciális szellemi energiájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltás nem érte az országot készületlenül.
Soros Alapítvány
Jelenleg világszerte több mint 40 országban működik Soros Alapítvány, így Közép-Kelet-Európában, a volt Szovjetunió országaiban, Közép-Eurázsiában, Dél-Amerikában, az Egyesült Államokban és Afrika déli országaiban. A hálózat világszerte évi mintegy 500 millió dollárral támogatja a nyílt társadalmak céljainak megvalósítását. Húsz éves az alapítvány
Soros György elmondta: az alapítvány magyarországi működésének húsz évére megelégedéssel néz vissza, mert tulajdonképpen ez adott számára kedvet arra, hogy tevékenységét az egész világra kiterjessze.A kitüntetés átvétele után kiemelte: különösen 1984 és 1989-90 között nagy szerepet játszott az alapítvány a szabad társadalom megteremtésében, mivel az akkori pártállam által diktált ideológia nem adta meg az embereknek a termékeny és találékony élethez szükséges szabadságot.
Az ünnepségen részt vett Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Göncz Kinga ifjúsági, szociális és családügyi, Magyar Bálint oktatási és Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, Kaltenbach Jenő, Lenkovics Barnabás és Péterfalvi Attila ombudsmanok, valamint Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
2006-ig biztosan működik tovább az alapítvány
Halmai Gábor alkotmányjogász, a magyarországi Soros Alapítvány elnöke csütörtökön elmondta: a szervezet 2006-ig még bizonyosan működik, évi csaknem kétmillió dollárból gazdálkodhat. A további munkája elsősorban alapítónk döntésétől függ. Soros György azonban már korábban elmondta, hogy az EU-hoz csatlakozott országokban nem indokolt egy ilyen alapítvány működtetése.
Húsz év alatt negyvenezer pályázatot támogattak
Az alapító összesen 150 millió dollárral támogatta két évtized alatt a magyarországi alapítványt, aminek ma már elsősorban az a feladata, hogy úgynevezett intézményfenntartó támogatásokkal készítsék fel a magyarországi Soros Alapítvány megszűnése utáni időkre a korábban támogatott civil szervezeteket. Másik célkitűzése a hátralévő évekre, hogy serkentse az adományozói kultúrát és propagálja a nyílt társadalom értékeit.
Az alapítvány tájékoztatása szerint a húsz év alatt benyújtott 90 ezer pályázatból 40 ezret támogattak, összesen 150 millió dollár értékben. Ebből 52 százalék jutott az oktatási programokra, 32 az egészségügyi, illetve szociális programokra, 14 százalék pedig a civil társadalommal összefüggőekre. Továbbra is támogatandónak tartják Magyarországon az emberi jogokért és a korrupció ellen küzdő, a roma ügyeknek elkötelezett és a civil szféra fejlesztése érdekében működő szervezeteket.