Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A lap úgy értesült, hogy vizsgálatot kezdeményeznek Floridában a magyar Gyermekrák Alapítvány amerikai szervezete ellen. Az elmúlt hónapokban ugyanis hiába próbálta felvenni az alapítvánnyal a kapcsolatot a floridai mezőgazdasági és fogyasztói szolgáltatások hivatala (FDACS), hogy tisztázza, pontosan milyen tevékenységet végeznek.

A Children Cancer Foundationt New Yorkban alapították 2009-ben, és 2011-ben Floridában is bejegyezték. Ám ez utóbbi államban ahhoz, hogy gyűjthessen adományokat, a jogszabályok szerint megfelelően kellett volna regisztráltatnia magát az FDACS-nél, és rendszeresen tájékoztatnia kellett volna a hivatalt, mennyi adományt gyűjtött és azt mire költötte.

Az alapítvány vezetője, Balogh István korábban az amerikai tevékenységre is hivatkozott, amikor megpróbálta kivédeni a támadásokat. A Gyermekrák Alapítvány ugyanis néhány év alatt ugrott azoknak a civil szervezeteknek az élére, amelyek a személyi jövedelemadó egy százalékát gyűjtik a tevékenységük támogatására. Tavaly 223 millió forintot sikerült kalapolniuk, ám évek óta az a gyanú, hogy a teljes összeg semmiképpen sem csak a gyerekeké, a pénzből bőven jut Balogh személyes költéseire is.

Idehaza az ügyészség tavasszal több szabálytalanságot is talált az alapítvány tevékenységében, például indokolatlannak találta az alapítvány mentőautójának személyes használatát, aminek a kiküszöbölésére szólította fel Baloghékat.

forrás: vs.hu