Az aces (Academy of Central European Schools) ötödik alkalommal hirdeti meg pályázatát nemzetközi iskolai együttműködések számára. Az önkéntesség európai éve szellemében az idei téma: “A társadalmi hídépítés – vállaljunk önkéntes közösségi munkát!”
A pályázaton számos témában lehet indulni, például tanulási nehézségekkel küzdő kortársaikat támogató iskolatársakkal, idősek otthonaiban tartott koncertekkel, fiatal és idős emberek közös környezetvédelmi tevékenységeivel vagy a hátrányos megkülönböztetés ellen közösen szervezett kezdeményezésekkel. A „2011, az önkéntesség éve Európában” program egyik célkitűzése, hogy erősítse a szabadidejükben fizetség nélkül dolgozó emberek elkötelezettségét és láthatóvá tegye tevékenységüket.

Magyar iskolákat keresünk!
A versenyben 15 ország vesz részt, hazánkból is várják a jelentkezőket. A pályázati anyagokat, projekt terveket 2011. április 30-ig lehet benyújtani, közülük a legjobbakat egy nemzetközi zsűri választja ki. A nyertesek anyagi támogatást kapnak, támogatják őket a projekt megvalósítása során és meghívást kapnak a nemzetközi egyeztetésekre is. A www.aces.or.at honlapon található online partnerkereső a közös érdeklődési területek és igények alapján segíti az iskolákat az “ideális partner” megkeresésében. Az iskolák partnereikkel együtt közösen valósítják meg ötleteiket.

aces - Academy of Central European Schools - Közép-európai Iskolai Akadémia
Az aces iskolai hálózatot 2006-ban hozta létre az ERSTE Alapítvány. A szlovák VČELÍ DOM nonprofit egyesülettel együttműködésben az osztrák Interkulturelles Zentrum koordinálja a kezdeményezést. Az aces célja a közép- és dél- kelet-európai tanárok és diákok összekapcsolása, illetve ezen keresztül az országhatárok ledöntése. A kezdeményezést az összes résztvevő ország oktatásügyi minisztériuma támogatja. Eddig körülbelül 16 000 diák és 2 000 tanár vett részt az aces programjaiban.

A projektverseny témája: “Társadalmi hídépítés – vállaljunk önkéntes közösségi munkát!”
Beadási határidő: 2011. április 30.
Résztvevő országok: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Makedónia, Moldávia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

  Kapcsolat: Interkulturelles Zentrum, Reinhard Eckert reinhard.eckert@iz.or.at, T:+43(0)1/5867544
További részletes információk: http://www.aces.or.at