Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A támogatás igénybevételére jogosultak köre

A Zöld Forrás pályázati programból (a továbbiakban: Zöld Forrás) támogatást a Magyarországon bejegyzett, főtevékenysége alapján környezet- és/vagy természetvédelmi célú, közhasznú fokozattal rendelkező, a 2011. évi CLXXV. törvény által civil szervezetnek minősülő alapítvány és egyesület (egyéb alapítvány, egyéb egyesület) kaphat, amely 2012. január 1. előtt jogerősen bejegyzésre került, 2011-ben és 2012-ben környezetvédelmi vagy természetvédelmi tevékenységet folytatott, a 2012. évi közhasznúsági jelentését nyilvánosságra hozta, valamint saját maga képes a pályázati programjának lebonyolítására, koordinálására.

Civil társaság, párt, szakszervezet, biztosító egyesület, közalapítvány, nonprofit társaság, gazdasági társaság, köztestület, illetve közhasznú fokozattal nem rendelkező civil szervezet nem pályázhat.

Minden pályázó csak önállóan adhat be pályázatot. Egy pályázó szervezet legfeljebb egy pályázatot adhat be. Amennyiben többet nyújt be, az elsőként beküldöttet tekinti a VM érvényesnek.

A támogatási cél

A Zöld Forrásból a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött civil szervezetek (alapítványok és egyesületek) által hatékonyan és eredményesen ellátható és átvállalható állami feladatok támogathatók, amelyek a III. Nemzeti Környezetvédelmi Program (a továbbiakban: NKP III. ) célterületeihez illeszkednek, azok teljesítését segítik.

A fentieknek megfelelően az alábbi NKP III. célok megvalósítására lehet pályázatot beadni:

  1. A környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód erősítése
  2. Éghajlatváltozás
  3. Környezet és egészség
  4. Települési környezetminőség
  5. A biológiai sokféleség megőrzése, természet- és tájvédelem
  6. Fenntartható terület- és földhasználat
  7. Vizeink védelme és fenntartható használata
  8. Hulladékgazdálkodás
  9. Környezetbiztonság

Egy pályázaton belül egy NKP III. célterületet kell megjelölni (több is teljesíthető, ekkor az NKP III. szerinti relevanciát a megjelölt célterületekre vizsgálja a Támogató).

Az NKP III. céljainak teljesülése érdekében a civil szervezetek hagyományosan kiemelkedő szerepet vállalnak egyes megelőző környezetvédelmi és életmód célok elérésében, míg más céljait kormányzati, hatósági, vállalkozói eszközökkel lehet hatékonyan elérni, egyéb források bevonásával. A pályázatok értékelésénél előnyt jelent az alábbi, úgynevezett kiemelt üzenetek közül egy közvetítése a pályázat megvalósítása során:

  • A hulladék keletkezésének megelőzése
  • Erőforrás- és anyagtakarékosság
  • Zaj- és rezgésvédelem, továbbá levegőminőség javítás
  • Gyakorlati környezet- és természetvédelem
  • Vízminőség javítás és fenntartás
  • A természetes ökoszisztémák és a belterületi környezetminőség jó állapotának őrzése
  • Fenntartható életmód

Egy pályázatban legfeljebb három eltérő tevékenységtípust (pl. tanácsadás, élőhelyvédelem, kampány) lehet tervezni. A tevékenységekről ld. a Pályázati Adatlap 5.2. szakaszát is. Minden tevékenység támogatható, kivéve, amit a következő, 4. fejezet kizár.

forrás, bővebben: kormany.hu