Felméréseink alapján a hazai non-profit szervezetek döntő többsége forráshiányban szenved. Ráadásul bevételei nagy része egyetlen bevétel típusból (például állami normatívából, 1%-ból, magánadományból, vagy pályázati forrásból) érkezik.

Reziliencia modellünk szerint a fenntartható működés egyik feltétele a kellően változatos bevételszerkezet: ennek is minél nagyobb része származik saját bevételtermelő tevékenységből (pl: termék-értékesítés, szolgáltatás nyújtás), annál fenntarthatóbb a szervezet.

A program célja

A bevételtermelő tevékenység kialakításának érdekében indítjuk útjára – a Visa, a Cseriti Adománybolt, a Diego, a DPD, az Erla Film, a Klippe Learning, az OTP Mobil, a Greentsic és a Shoprenter partnerségében és támogatásával – Social Business 2024 programunk második évfolyamát. A cél az, hogy a programban részt vevő nonprofit szervezetek

 • azonosítsák a küldetésükhöz és alaptevékenységükhöz illeszkedő társadalmi vállalkozási lehetőségeket a támogató partnerek által azonosított kihívásokra reagálva, vagy azoktól függetlenül
 • ezek közül priorizálva kidolgozzák a leginkább életképes vállalkozási ötlet üzleti modelljét
 • egyéni mentor segítségével elkészítsék a vállalkozási ötlet pénzügyi tervét és bemutatkozó anyagát
 • életképes üzleti terv esetén kezdő finanszírozáshoz jussanak a vállalkozási ötlet megvalósításához
 • a program során megismerjék és elsajátítsák a service design módszertan elemeit

Nektek szól a program, ha

 • az alaptevékenységeteket már legalább három éve végzitek,
 • a szervezet legalább három stabil kollégával dolgozik (akik között lehet önkéntes is, aki legalább havi 40 órát fordít a szervezetre),
 • bármilyen forrásból származó éves bevételetek meghaladja az 5 MFt-ot,
 • motiváltak vagytok új ismeretek elsajátítására
 • a következő 4 hónapban legalább heti 5 órát, és 59.000 Ft + ÁFÁ-t szántok arra, hogy a service design módszertant elsajátítva vállalkozási ötleteteket kidolgozzátok, és az ezt követő egy évben készek vagytok azt meg is valósítani

A program felépítése

 1. Jelentkezési időszak

2024.03.08. – 2024.04.12.

 1. Résztvevők kiválasztása

2024.04.15. – 2024.04.19.

 1. Program nyitás

2024.04.26. 13-16 óra. Helyszín: Impact Hub

Online képzés egyéni mentorálással

A 4 hónapos képzés során a service design módszertanra alapozva 8 modulon keresztül, kéthetes ütemekre osztva kaptok e-learning tananyagokat és ezekre épülő feladatokat, amelyek segítségével azonosítjátok és kidolgozzátok az alap tevékenységetekhez illeszkedő saját bevételtermelő tevékenységeteket. A tananyagok feldolgozását és beépülését, valamint a feladatok kiértékelését a service design módszertanban jártas, dedikált mentorok segítik.

Társadalmi vállalkozás építés

A 4 hónapos képzést követően a mentorok segítségével felépített társadalmi vállalkozás ötletek közül szakmai zsűri választja ki azt a 3-5 szervezetet, akik számára további 1 éves egyéni fejlesztés keretein belül biztosítunk lehetőséget az ötlet megvalósítására és piaci bevezetésére.

Miért érdemes jelentkeznetek?

Szakmai fejlődés

A fejlesztési folyamat során tapasztalati tanulás útján sajátítjátok el a stakeholder mapping, service design, social business model canvas alapjait és az ötlethez egy profi pénzügyi tervet dolgoztok ki.

A service design módszertan alapjainak elsajátításával olyan eszközt kaptok a kezetekbe, amellyel képessé váltok a saját küldetésetekhez illeszkedő üzleti ötletek / tevékenységek azonosítására, kidolgozására, tesztelésére, piaci bevezetésére.

Mentorálás és kapcsolatépítés

A résztvevő szervezetek egyéni mentorálást kapnak a service design módszertanban gyakorlott szakemberektől.

Ezen kívül a vállalati partnerek kihívásaira reagálva, és a vállalati szakértőkkel együtt dolgozva nemcsak szakmai tudásra, de fontos kapcsolatokra is szert tesztek.

Finanszírozási lehetőség

A 4 hónapos program lezárásaként a projekteket bemutatjuk finanszírozó partnereinknek, akik az életképes társadalmi vállalkozási ötletekhez induló finanszírozást biztosíthatnak akár azon szervezetek számára is, akik nem jutnak tovább a program 1 éves egyedi fejlesztési szakaszába.

Az egy éves egyedi fejlesztési szakaszba jutó szervezetek pedig komplex szakmai közreműködés mellé 5.000 EUR pénzügyi támogatást is kapnak.

Jelentkezés: https://5gmlrg6dtra.typeform.com/SB2024

Bővebb információ: https://hellononprofit.hu/programok/social-business-2024/