72 óra kompromisszum nélkül

OKT
10

Esemény időpontja: 2019. október 10.

Háromnapos önkéntes ifjúsági akció! Mutasd meg, mire vagy képes!

A 72 óra kompromisszum nélkül egy szociális önkéntes akció, amelyet a három történelmi keresztény egyház szervez 2007 óta, idén 12. alkalommal, 2019. október 10-13. között.

A 72 óra célja az, hogy a fiatalokat, elsősorban a középiskolás és az egyetemista korosztályt meghívja, hogy ezen a hétvégén tegyék szabaddá magukat arra, hogy segítsenek ott, ahol szükség van rá.

Országszerte fiatalok csoportjai három napon keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat: intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, kulturális műsorok szervezése, stb.

Célunk felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére és segítőkészségére.

Információk a 72 óra akcióban megvalósuló projektekkel kapcsolatban

Milyen típusú feladatokat várunk?

  • szociális: bármilyen emberekkel foglalkozó tevékenység, pl.: szociális otthonban, idősotthonban lakóknak program, hátrányos helyzetű, vagy sérült gyerekeknek szervezhető program, idős/egyedülálló/rászoruló embereknek ház körüli, vagy egyéb segítségnyújtás, stb.
  • ökológiai: környezet- és természetvédelmi akciók, pl.: erdőtakarítás, parkban szemétszedés, faültetés, stb.
  • fejlesztő: külső vagy belső építés és újjáépítés, pl.: szobafestés, kerítésfestés, betonozás, játszótér felújítás.

Az ideális feladat igazi kihívás a fiataloknak. Tehát nem túl könnyű és nem is túl nehéz. Mivel ők - reménység szerint - három napot szánnak erre a programra, olyan feladatot szeretnénk adni számukra, ami legalább egy egész napos tevékenységet igényel, legjobb esetben a szombatot. Ekkor a csoport a felkészülést pénteken tudja megtartani, a lezárást, értékelést pedig vasárnap délelőtt. A felkészülés és a lezárás alapvetően a csoportvezető feladata.
Kérjük, hogy minden helyszínen legyen a szervezet/intézmény részéről egy felelős munkatárs, akihez fordulhatnak a fiatalok, aki segíti őket a munkában.

Fontos, hogy csak olyan feladatot kapjanak a fiatalok, amihez nem kell különösebb szakértelemmel rendelkezniük.

Hogyan lesz egy feladatból projekt?
Az ideálunk az, hogy a fiatalok ne csupán elvégezzenek egy rájuk kirótt feladatot, hanem maguk tervezzék meg a – lehetőleg meglepetésként kapott – feladat megvalósítását, végezzék el együtt, majd a végén fogalmazzák meg tapasztalataikat, és valamiképp mutassák be a helyi közösségnek.

Hogy is zajlik a 3 nap?
A helyi koordinátor által szervezett csütörtök esti megnyitón derül ki, hogy pontosan milyen feladatot kapnak a fiatalok, amelynek kivitelezésére 72 óra áll rendelkezésükre. Az első lépés a tervezés, amelyre pénteken kerül sor, majd következik a megvalósítás fázisa, általában a péntek - szombati napok folyamán. Legkésőbb vasárnap délutánig befejeződik a tevékenység és azután történik az értékelés és a közös ünneplés.

A 72ora.hu honlapon bárki szabadon regisztrálhat projektet. A regisztráció után rövidesen egy helyi szervezőnk fölveszi önökkel a kapcsolatot, hogy egyeztessenek a feladat részleteivel kapcsolatban.


Címkék
szociális, önkéntesség, környezet, ifjúság