Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az anyagi támogatást jelentő okleveleket pénteken, az Önkéntesség Nemzetközi Napján adták át azoknak a civil szervezeteknek, akik az iskolai közösségi szolgálat keretében fogadják a diákokat.

A KÖSZ! Program célja volt, hogy a támogatott civil szervezetek az Iskolai Közösségi Szolgálat előírásainak megfelelő programokat valósítsanak meg a középiskolák 9-11. évfolyamos diákjai számára. A program szeretné elősegíteni, hogy minél több diák elvégezze a 2016. évtől az érettségi feltételének számító Iskolai Közösségi Szolgálatot és ennek során olyan élményben legyen része, ami motiválhatja őt a további önkéntes tevékenységre.

A szeptemberben meghirdetett pályázatra összesen 268 pályamunka érkezett, ezekből 97-et tudott díjazni a kuratórium. 50 úgynevezett nagyprojekt kap finanszírozást – ezekben átlagosan 10-30 diák vesz részt, míg a 47 kisprojektekben 3-5 fő. A támogatott projektekből 23 a szociális, 21 a kulturális és közösségi kategóriából, 19 pedig a sport- és szabadidős kategóriából került ki. Kapott még támogatást 14 környezetvédelmi, 8 oktatási és 2 egészségügyi projekt is. A nyertes pályázók között 71 civil és 26 egyházi szervezet található.

A sajtótájékoztatón Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár elmondta, ez már a harmadik tanév, hogy a diákok részt tudnak venni az iskolai közösségi szolgálatokban, a középiskolások és gimnazisták több mint harmada már meg is tette. „Fontos a pozitív élmény ahhoz, hogy a fiatalok a lehető legkorábban megtanulják, ők is felelősek a társadalomért, és az is, hogy legyenek olyan felelős vállalatok, akik ezt támogatják.”

Szollár Domokos a MOL kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a projekt illeszkedik a MOL társadalmi felelősségvállalási koncepciójához, amelyben főszerepet kap a szolidaritás, és a másokért, valamint a közösségért vállalt felelősség. „Nagy öröm számunkra, hogy beállhattunk egy kezdeményezés mellé és ezzel is hozzájárulhatunk az önkéntesség népszerűsítéséhez. Ahogy a program indításakor is hangsúlyoztam, a legfontosabb, hogy a vérünkben legyen az önkéntesség és az alaptermészetünkké váljon. Ez lesz a jele annak, hogy a társadalmunk egészségesebbé vált.”

Kaposi József az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója elmondta, hogy az Új Európa Alapítvány az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együttműködésben létrejött kezdeményezés igen népszerűnek bizonyult, 268 darab pályázat érkezett. Örömteli tapasztalat, hogy a megvalósítani kívánt programok megerősíthetik a helyi közösségeket, kinyitják az iskola kapuit, szorosabbra fonhatják a meglévő kapcsolatokat, illetve új együttműködéseket szülhetnek. A nyertes pályázatok praktikus, valódi igényeket kielégítő, hiányokra, szükségletekre megoldást kínáló projektek, „jó gyakorlatként” a résztvevők széles körének adhatnak mintát a közösségi szolgálat minőségi megvalósításához.”

(Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

forrás: kormany.hu