Mennyit és hogyan adományozunk jótékony célokra? A nők vagy a férfiak adományoznak inkább? Ezt és hasonlóan fontos kérdéseket járt körbe a civil szervezeteket fejlesztő NIOK Alapítvány a Pulzus Kutatóval közösen végzett reprezentatív kutatásban. A kutatás eredményei épp aktuálisak az év végi adománygyűjtési időszak kapcsán.

A magánadományozási szokások és trendek kevéssé ismertek Magyarországon. A civil szervezetek számára is kevés információ áll rendelkezésre a témában, jóllehet sok szervezet működési költségeinek akár 50%-át is magánemberek adományai teszik ki. Így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a létük múlik a magánemberek adományozási szokásain és tudatosságán.

Az 1000 fős mintán végzett reprezentatív kutatás alapján a megkérdezettek 60%-a adományozott az elmúlt évben: civil szervezeteknek 36%, közvetlenül a rászorulóknak 34%, míg egyházi szervezeteknek csupán 15% (sokan tehát többféle módon is adományoztak). Ezzel szemben a lakosság kicsit több mint egyharmada semmilyen adományt nem ajánlott fel az elmúlt évben. A nők továbbra is jótékonyabbak, mint a férfiak, akik közül közel 40% nem adományozott tavaly.

A civil szervezetek leginkább a budapesti, 18-39 éves, felsőfokú végzettséggel rendelkező nők köréből számíthatnak adományokra. Döntő tényezőnek tűnik a civil szervezetek adományozói között a végzettség, hiszen kétszer annyian vannak köztük a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, mint az alapfokú végzettségűek. Az adatokból feltételezhető, hogy inkább olyan emberek támogatnak civil szervezeteket, akiknek nagyobb rálátása van a társadalmi ügyekre és a civil szervezetek munkájára. A rászoruló emberek támogatásában (közterületen vagy szomszédságban) koránt sincs ekkora különbség az iskolai végzettség tekintetében. (lsd. ÁBRA 1.)

A kutatás megmutatta, mely területekre adnak szívesen az adományozók, és melyekre kevésbé. Az emberek forintjaikkal leginkább az egészségügyet, másodsorban az oktatást, majd az állatvédelmet támogatják, legkevésbé pedig a vallási vagy sporttevékenységet és a jogvédelmet tartják adományozásra érdemesnek.

A megkérdezettek 70%-a évente legalább egyszer adományoz, 29%-uk 2-3 alkalommal, de a rendszeresnek mondható adományozók is 6%-ban képviseltetik magukat. Az adományok nagyságrendjét tekintve a leggyakoribb az 1000-3000 Ft körüli összeg, de a megkérdezettek 2%-a akár 10-20.000 Ft-ot is adományoz alkalmanként.

A kutatás optimizmusra ad okot azzal kapcsolatban, hogy az emberekben van nyitottság a jó ügyek támogatására és élnek is a lehetőséggel. A civil szervezetek számára fontos üzenet, hogy ha hatékonyan érik el és szólítják meg célcsoportjukat, akkor nagy eséllyel számíthatnak támogatásra. Az év végi időszakban különösen szívesen adományoznak az emberek - a NIOK Alapítvány és az általa működtetett Adjukössze.hu adatai szerint az éves adományozás több mint egyharmada ilyenkor valósul meg.

Az adományozás népszerűsítésére indult a Giving Tuesday mozgalom 2012-ben az Egyesült Államokban. Az év végére időzített Giving Tuesday - idén november 28. - egy olyan nap, amikor minden az adományozásról, a jótékony cselekedetekről és ezek ünnepléséről szól. A NIOK Alapítvány a mozgalom magyarországi nagyköveteként arra buzdítja az embereket a nagy vásárlások időszakában, hogy figyeljenek oda egymásra, közösségeikre, és adományozzanak egy általuk választott jó ügyre.

Az Adjukössze.hu adománygyűjtő platformon számtalan jó ügy és etikus, átlátható adománygyűjtő szervezet között keresgélhetnek az adományozók.

A NIOK Alapítványról

A független civil szervezet közel 30 éve dolgozik azért, hogy Magyarországon a civil szektor és a civil szervezetek hatékonyabbá váljanak, működésük fenntartható és átlátható legyen. Egyik fő célkitűzése, hogy a magyarországi adományozási kultúra fejlődjön, minél több szervezet legyen képes hitelesen megszólítani lehetséges adományozóit, és minél több ember találjon rá arra az ügyre, amit támogatni szeretne. Ennek érdekében működteti a legnagyobb hazai adományozási portált, az Adjukössze.hu oldalt, melyen keresztül már több mint 1,78 milliárd forint értékben érkeztek adományok a hazai civil szervezetek javára.