Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az adománygyűjtő oldalt működtető NIOK Alapítvány összeállításában az adományozási trendekről és a tavalyi hasonló időszak adatairól is szó esik.

A szolidáris kezdeményezések mellett kiemelkedő volt a társadalmi ügyekre felajánlott adományszint tavaly a koronavírus hatására. Míg az előző években az adjukössze.hu oldalán nagyjából 100 millió forintot ajánlottak fel magánemberek, addig ez a szám 2020-ban 206 millió forint volt. Összehasonlításképpen a tavalyi időszakhoz képest kétszeres emelkedést mutat az idei adományok összege.

AdjukÖssze

Szembetűnő a kampányok számának növekedése is. Évközben összesen 140 közösségi adománygyűjtő kampány indult, amiből a vírusra reagáló kezdeményezések száma 81 volt. A megelőző, 2019-es év összes közösségi adománygyűjtő kampánya volt összesen 83.

AdjukÖssze 2018-2020

Ezzel együtt az is jól látszik, hogy megkétszereződött a rendszeres adományozók száma az oldalon, 1085 ember iratkozott fel egy ügyre 2020-ban, míg 2019-ben az csak 491 adományozó volt. Ebből a trendből az is kikövetkeztethető, hogy a szolidaritás nem csak akciószerűen, hanem folyamatos elköteleződésként is egyre erősebb.

AdjukÖssze

A legerősebb hónapok egyike  18 millió forintos adománnyal az április volt, ami a koronavírus kirobbanásához köthető. Bár sokan a világjárvány második hullámában a szolidaritás hiányát emlegették, a számokból az látszik, hogy míg az őszi időszak az előző évekhez hasonló adományszintet hozott, addig a kiemelkedően sok, 22,5 millió forint gyűlt össze decemberben.  A december hónap minden évben erős időszaknak számít, de 2020-ban ez is kétszerese volt az előző éveknek, ami a filantrópia és a szolidaritás erősödését jelzi.

Adjukössze

“A tavalyi évben rengeteg inspiráló kezdeményezést, nem csak pénzben mérhető hatású összefogást láttunk a hazai civil szférában.” - mondta el Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: “ezzel együtt az is jól látszódott, hogy nem csak azok mozdultak meg, akik a jellemzően civil szervezeteknek adományoznak. Azt láttuk, hogy számtalan innovatív, alulról jövő kezdeményezés indult magánemberektől, kisközösségektől is. Ebben pedig megmutatkozik az is, hogy a családi, rokoni kapcsolatrendszereken túl tágabb kontextusban is működik itthon a társadalmi szolidaritás.”