Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben, a nagysikerű Röpülj páva televíziós vetélkedőt követően − melyet a fél ország, több mint 5 millió ember követett a képernyőkön − mozgalom szerveződött a népi kultúra megismerése, a hagyományok összegyűjtése, átadása iránt felelősséget érző szakemberek vezetésével. „Hová röpül a páva?” címen jelent meg a Honismereti híradó első száma. Azóta önálló folyóiratként, immár félévszázada jelenik meg a Honismeret. Az 50 év alatt 900.000 példányban, közel harmincezer oldalon, 8600 szerző tollából 11.000 cikk látott napvilágot.

A jubiláló folyóirat központi köszöntését a Magyar Nemzeti Múzeumban tartja a Honismereti Szövetség 2022. december 16-án, 11 órától. A folyóiratot L. Simon László főigazgató, Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke, valamint Halász Péter, a Szövetség korábbi elnöke köszönti. A rendezvényen közreműködik Havas Judit előadóművész.

A folyóiratról:

A Honismereti Szövetség kiadásában évente hatszor megjelenő Honismeret folyóirat tájékoztat a honismereti mozgalom eseményeiről, információival immár fél évszázada mozgalomszervező szerepet tölt be. Segíti az egyetemi és középiskolás diákok munkáját, szakdolgozatok és pályázatok íróit, a szakkörök és más közösségek tevékenységét. Tanulmányai, cikkei között találhatók módszertani, anyagközlő és híreket, információkat nyújtó írások, szerzőgárdája a különböző tudományágak szakembereiből, valamint a szakterületek amatőr – de sohasem dilettáns – művelőiből kerülnek ki. A folyóirat rendszeresen közli a magyar nyelvterületen megjelenő fontosabb, honismereti témájú kiadványok ismertetéseit és bibliográfiáját, évente tájékoztat a tudomány- és művelődéstörténeti szempontból jelentősebb személyek születésnek, illetve halálának évfordulóiról. A szerkesztőbizottság tagjai között olyan neves szakemberek szerepelnek, mint Andrásfalvy Bertalan, néprajkutató, volt művelődési és közoktatási miniszter, Halász Péter csángókutató. Korábban a szerkesztőbizottsági tagja volt többek között Für Lajos, történész, volt honvédelmi miniszter, Morvai Péter, néprajzkutató.

További információ:

Juhász Zoltán András, titkár
Honismereti Szövetség, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14−16.
+3670 6431150
titkar@honismeret.hu