A teljes cikk a habitat.hu oldalon olvasható.

A Periféria Kutatóközpont készített értékelő riportot az Ukrajnából menekülőket segítő programunkról

Az orosz-ukrán háború kitörése után a magyar állam marginális szerepet vállalt a menekültek ellátásában, mind a koordinációs feladatok, mind a pénzügyi finanszírozás terén. Ukrán programunk fő célja a menekülteknek segítő partnerszervezetek támogatása volt, amelynek tanulságairól a Periféria Kutatóközpont készített tanulmányt.

2023. július 6-án mutattuk be az Ukrajnából menekülőket segítő programunk értékelőjét a Habitat Kreatív Központban. A Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont tanulmánya szerint a Habitat és öt partnerszervezetének munkája jelentős ellátási hiányokat tudott megszüntetni a háború elől menekülő családok számára. Az öt támogatott szervezet a Nyíregyházi görög katolikus egyházmegyében működő Katolikus Karitász, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, a Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft., valamint a Strázsa Tanya Közhasznú Szociális Szövetkezet.

Civil szervezetek a menekültellátásban

Amikor 2022-ben Oroszország megtámadta Ukrajnát, – 2015 után – újra menekülthullám érte el Magyarországot. Az állam nem volt felkészülve egy újabb menekültválságra, nem látta el a koordinációs feladatokat. Ennek következtében a háború elől menekülők közép és hosszú távú ellátása a szociális ellátást végző önkormányzati intézményekre, menekültekkel és szociálisan rászorulókkal foglalkozó civil szervezetekre és az egyházakra hárult.

A regionális irodánkon keresztül érkezett nemzetközi támogatást gyorsan és rugalmasan tudtuk becsatornázni az Ukrajnából menekülőket segítő programunkba. Főként tárgyi adományokkal, pl. háztartási gépekkel, ágyakkal/matracokkal, bútorokkal és egyéb használati tárgyakkal, eseti jelleggel felújításokkal (konyha és akadálymentes közösségi tér kialakítása) is segítettük a menekültek lakhatását.

“A háború kitörésekor mi is azonnal a határra siettünk, hogy adományokkal segítsük a Magyarországra érkező menekülteket, de hamar világossá vált, hogy lakhatási szervezetként a saját területünkön tudunk majd a leghatékonyabban segíteni nekik mind rövid, közép és hosszú távon is. Emellett megláttuk a réseket a rendszerben, amelyeket igyekeztünk kitölteni: a partnerszervezeteken keresztül segíteni méltó lakhatási körülményekhez a menekülteket” – mondta Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Utcáról Lakásba! Egyesülettel közösen indítottunk egy Szolidáris lakhatás és Albérlet-támogatási programot is, amely Civil Különdíjat nyert 2023-ban. Összesen 969 ukrajnai menekült lakhatását tudtuk támogatni, az ULE-val közös projekttel együtt pedig 1371 főt.

Minden partnerszervezet a saját szaktudását adta bele a menekültek támogatásába: a Pest Megyei Vöröskereszt menekültközpontjaiban 290 főt látnak el, a Strázsa Tanyán 48 értelmi-, érzék- és mozgásszervi fogyatékossággal élő menekültről gondoskodnak. A Kalunba Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft. 150 letelepülni kívánó ukrán menekültet juttatott szálláshoz és munkához is. A BMSZKI az általuk létrehozott központokban 110 menekültet lát el, a Habitat Katolikus Karitász debrecen-nyíregyházi egyházmegyei központját kb. 70 db tárgyi adománnyal támogatta.

Magukra maradt szervezetek

....

Tovább a teljes cikkhez