Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

A Tesco is szembeszáll a pazarlással

2016. március 18.

Egyedülálló akcióba kezdett a legnagyobb brit szupermarketlánc, amely most vállalta, hogy az eddig kidobásra ítélt, de fogyasztásra alkalmas élelmiszert ezentúl rászorulóknak juttatja el. Ezt nálunk is megtehetné – de ez nem kötelező.

Nagy lépésre szánta el magát a Tesco, hogy felszámolja a hipermarketeiben tapasztalható élelmiszerpazarlást: ezért a brit üzletlánc az év végéig ötezer civil szervezettel köt szerződést, hogy eljuttassák hozzájuk a kidobásra ítélt, de még fogyasztható élelmiszereket.

Nem kis tételről van szó: a Tesco nagy-britanniai üzleteiben évente 55 ezer tonnányi élelmiszer kerül a kukába, amelyből több mint 33 ezer tonna még fogyasztásra alkalmas állapotban van: ez összesen 70 millió adag ételnek felel meg, amelyből egy éven keresztül naponta egyszer, több mint 190 ezer ember jól lakhatna – hívta fel a figyelmet a Huffingtonpost cikke.

Párizs törvényt is hozott

Az élelmiszerpazarlás elleni harcban az élen Franciaország jár, ahol, mint azt korábban megírtuk, a párizsi szenátus egyhangúan bólintott rá arra a törvényre, melynek értelmében a nagyobb francia szupermarketek a jövőben kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell felajánlaniuk a megmaradt élelmiszereket. Persze minőségtől függően: amit nem lehet már emberi fogyasztásra felhasználni, abból állati takarmány lehet.

A törvény csak a négyszáz négyzetméter feletti elárusítóterű üzletek esetében érvényes, és egy vállalat több ezer eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az új szabályokat. A cégeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal, azok így a jövőben jobban tudnak majd tervezni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú, mennyiségű és minőségű ételre számíthatnak, ezzel pedig reményeik szerint javul majd hatékonyságuk is.

Hasonló a helyzet nálunk is

A legtöbb szemétbe kerülő étel a rendezvények után marad a tányérokon, de gyakori az is, hogy valamiből túl sok készült, vagy a beszerzett alapanyagot már nem tudják felhasználni. Ezek mind egységesen mennek a moslékba. Pedig egyetlen jogszabály sem tiltja, hogy egy étterem elajándékozza mondjuk a nap végén a konyhán megmaradt levest vagy a rendezvények után megmaradó hideg és meleg ételeket. A szabályok pontatlan ismerete, illetve a különböző módon értelmezett előírások és a hatósági büntetésektől való félelem miatt a vendéglátósok többsége az adományozás helyett mégis inkább a „biztonságos” megsemmisítést választja.

Magyarországon az Élelmiszerbank adatai szerint a háztartásokban évente 400.000 tonna, vagyis fejenként körülbelül 40 kilogramm élelmiszer romlik meg vagy válik feleslegessé.

Hasonló a helyzet a szupermarketekben is, ahol főleg a romlandó áruk jelentős része végzi a szemétben, holott jogszabályi akadálya nem lenne annak, hogy ezt az élelmiszert a rászorulók kapják meg. Ezen próbál meg segíteni az Élelmiszerbank “Áruházi expressz” mentési tevékenysége, amelynek során melyben napi rendszerességgel mentik a feleslegessé vált élelmiszereket. Szombatonként a vasárnapi zárva tartás miatt minden áruház esetében kiemelten fontos az élelmiszerek elszállítása, ami biztosítja, hogy jó minőségű, változatos élelmiszerekhez (hús, tejtermék, zöldség, gyümölcs) jutnak a rászorulók a hétvégén – közölte a civil szervezet.

A magyarok harmada éhezik – pedig a kukából is jóllakhatnának
A magyarok harmada nem engedheti meg magának hogy húst, halat, vagy csirkét vásároljon amikor szeretne. Közben csak azzal az élelmiszerrel, amit a kukába dobunk, felszámolhatnánk a hazai éhezést. Globálisan az élelmiszerellátás oroszlánrésze a fizetés nélkül dolgozó családok vállán nyugszik: miközben ők maguk gyakran nem jutnak elegendő mennyiségű élelmiszerhez.
 

Címkék
adományozás