2022. december 1-31. között szavazhattak a budapestiek arról, hogy a 10 jelölt civil szervezet közül melyik viselhesse „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” címet 2023-ban. Az évente adományozott díjat első alkalommal az Utcajogász Egyesület nyerte el.


A Fővárosi Önkormányzat 2022-ben alapította “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő címet, amelyre minden évben pályázati úton jelentkezhet bármely, legalább egy éve működő budapesti civil szervezet. A beérkezett pályázatokat a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált, és az adott évben nem pályázó szervezetek rangsorolhatják, majd az ő véleményüket figyelembe véve a főpolgármester bocsátja legalább 30 napra online szavazásra a legjobb 10-et. Minden évben a budapestiek szavazhatják meg, hogy az adott évben pályázók közül melyik civil szervezet járult leginkább hozzá tevékenységével Budapest fejlődéséhez és az itt élők jólétéhez.

A győztes civil szervezet az Utcajogász Egyesület lett, tevékenységüknek jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalomban részesülnek és a Városháza szimbolikus kulcsát kapják meg. Emellett egy éven keresztül használhatják kommunikációs anyagaikban, illetve médiamegjelenéseikben a címet.

Ezúton is gratulálunk az Utcajogásznak az eredményhez!


A jogrendszer igazságtalanságai ellen 12 éve küzdő Utcajogász Egyesület az egyetlen olyan jogvédő civil szervezet ma nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon, amely kifejezetten a rossz anyagi körülmények között élő emberek jogi ügyeivel foglalkozik. A szervezet fő tevékenysége a jogi segítségnyújtás a szegénységben, főleg hajléktalanságban vagy rossz lakhatási körülmények között élő emberek számára; tagjai vallják, hogy a jogérvényesítés lehetősége annak is jár, akinek nincs pénze ügyvédet fogadni.

Ügyfeleiket péntekenként (ünnepnapokon is) a Blaha Lujza téren fogadja két jogász és egy segítő. Az ügyfélfogadások alkalmával elsősorban jogi tanácsot adnak, elmagyarázzák, hogy a konkrét ügyben pontosan hová és mivel lehet fordulni, de az ügy elintézése az ügyfél kezében marad. „Tapasztalataink szerint a legnagyobb sikerélmény az ügyfél számára, ha tevékeny közreműködésének eredményeként jut el élethelyzetének megoldásához” - írják pályázati anyagukban, amely teljes egészében itt olvasható.

Havonta átlagosan nyolcvan ember keresi fel az Utcajogászt e-mailben, telefonon vagy személyes ügyfélfogadásukon, azaz egy évben közel ezer ügyben segítenek. Hiánypótló tevékenységük minden budapesti lakos jólétéhez hozzájárul, hiszen „a mélyszegénység problémája mindannyiunk problémája és felelőssége, nem csak azoké, akiket az konkrétan érint.”

 

Forrás: Budapesti Civil Hírlevél