Forrás: europenhouse.hu

A sűrű esőcseppek és a kellemetlen szél ellenére meglepően sok civil gyűlt össze április 14-én Bécsben az Európai Unió Házában, hogy együttműködési terveket kovácsoljon a dunamenti régióban. Az ötlet nem vadonatúj, a körülmények viszont annál inkább, hogy csak a pandémia utáni helyzetet, a klíma- és energiaválságot vagy az Ukrajna ellen indított háborút említsük.

A mit lehet tenni ilyen helyzetben kérdésre sokféle válasz érkezett a 16 ország civiljeitől. Egyben azonban egyetértettek: köldöknéző módon, befelé fordulva nem érdemes hozzá sem fogni. A megoldás a jól bevált és ismerős recept: az együttműködés. Nem meglepő módon (a hely szelleme?) a résztvevőknek erről valahogy az Európai Unió és annak különböző összefogásra épülő programjai jutottak eszébe.

A házigazda szerepét ellátó Európa Ház képviselőit valahogy nem lepte meg, hogy a közel 70 fős társaság több mint egyharmadát kitevő fiatalok milyen lelkes támogató voltak az európai gondolatnak. A sor Janától, az Erasmus ösztöndíjjal most éppen Németországban tanuló egyébként Ostrava-i egyetemistától Pejóig, a bosnyák fiatalként a Dunai Ifjúsági Tanács munkájában résztevő fiatalig terjedt.

Apropó Duna! Egyetértés alakult ki abban, hogy érdemes közösen dolgozni egy olyan civil stratégia kialakításán, mely ambiciózus módon nem csak a Duna, hanem a Balti-tengeri, az Adriai-Jón tengeri és az Alpok makro-régiók civiljeit fogja össze. A kezdeményezés angol nyelvű munkadokumentuma itt olvasható.

S hogy nem egy hamvába holt együttműködési gondolatról van szó, annak bizonyítéka is van: az Európa Ház képviselője lehetőséget kapott arra, hogy április 28-án Brüsszelben az Európai Bizottság makro-regionális ügyekkel foglalkozó ülésén pozitív légkörben ismertesse a civilek javaslatait. Mondhatni van remény.

Ha véleményével is Ön szeretne hozzájárulni a kialakítandó makro-regionális civil stratégiához, megteheti angol nyelvű kérdőívünk kitöltésével.

The questionnaire is available here