Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Középiskolai év az USA-ban teljeskörű ösztöndíjjal

A FLEX egy kulturális csereprogram, amely során az ösztöndíjasok önkéntes fogadócsaládoknál élnek, megismerkednek az amerikai kultúrával, a szokásokkal, a családi, az iskolai és a közösségi élettel, valamint az amerikai értékekkel. Mindeközben saját országuk nagyköveteként számos lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák Magyarországot. A program már lassan három évtizede létezik, azonban a magyarországi diákok számára 2018-ban nyílt meg először ez a lehetőség.

A program már lassan három évtizede létezik, 21 országból lehet rá jelentkezni, azonban a magyarországi diákok számára 2018-ban meg először ez a lehetőség. A 21 országból évente mintegy 900-1,000 diák tanul a FLEX programmal az Egyesült Államokban.

Minden év szeptemberében és októberében 9. és 10. évfolyamosok jelentkezését várjuk, akik jó angoltudással és legalább jó (4-es) tanulmányi eredménnyel rendelkeznek. A pályázat teljesen nyitott, bárki jelentkezhet rá, aki megfelel a feltételeknek. Az első lépés az online pályázat kitöltése és megírása, ahol az adatok megadásán túl három fogalmazást kell írni angol nyelven, adott témában, majd egy rövid szövegértéses angol teszt. Ez alapján egy független washingtoni bizottság fogja eldönteni, hogy kik kerülnek be a következő fordulóba, ahol már komolyabb megmérettetésen kell átesniük a jelölteknek: angol nyelvi teszt, esszéírás, személyes meghallgatás, csoportmunka és egy húszoldalas pályázati űrlap kitöltése vár rájuk. Fogyatékkal élő diákok jelentkezését is várjuk.

Az ösztöndíj tartalmazza az útiköltséget, egészségbiztosítást, egy előzetesen ellenőrzött fogadó családnál való elhelyezést, középiskolai beiratást, az elutazás előtt egy többnapos felkészítő tréninget, havi zsebpénzt és a helyi amerikai közösségek által szervezett programokat. Az American Councils magyarországi irodája teljes mértékben segíti és támogatja mind a pályázókat, mind az ösztöndíjasokat.

Jelentkezési határidő: 2020. október 15. Feltételek és pályázati tudnivalók: https://hungary.americancouncils.org/flex-hu

Magyar nyelvű tájékoztatás az American Councils magyarországi képviselőjétől, Garai Enikőtől kérhető a 30/979 0314-es telefonszámon vagy a flex.hu@americancouncils.org email címen.