Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Nagyon sok helyen probléma ugyanis, hogy szociálisan rászorult tanulóknál, dolgozóknál, egyedülálló időseknél nincsenek számítógépek, melyet most magánszemélyek, családok példás összefogásban adnak össze a COVID-19 járvány idején.

A számítógépek egyszerű továbbadásának akadálya az, hogy nincsenek a készülékeken ehhez megfelelő operációs rendszerek, szoftverek, vagy applikációk, vagy esetleg más a tulajdonosuk, és a szoftverek nem adhatók tovább.  Ezek beszerzése a legtöbb esetben további anyagi terhet róna az új tulajdonosra, nélkülük azonban csak illegális szoftverekkel lenne megoldható a működtetés, ami büntetést vonhat maga után.

A NIOK Alapítvány megoldást kínál erre a problémára. A www.civiltech.hu oldalon közel száz szoftver, applikáció érhető el nagyon nagy kedvezményekkel, amelyek között az alapvető irodai és távmunkát segítő alkalmazások, vírusirtó szoftverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint az egy-egy szakterület által használt szoftverek.

Ezek a lehetőségek civil szervezeteknek, közhasznú nonprofit gazdasági társaságoknak, közkönyvtáraknak biztosítottak regisztrálás után.  A szoftverek gyorsan, és szinte ingyen, vagy nonprofit szervezeteknek szóló, alacsony áron érhetőek el.

Ezért javasoljuk, hogy eszköz adományozás esetén ne közvetlenül egyén vagy család tulajdonába kerüljön a laptop vagy számítógép. Ha az iskolai alapítvány, egyesület, tanoda, anyaotthon, könyvtár, stb kezeli és tulajdonolja ezeket az eszközöket, és adja használatba a rászorulóknak, akkor a szoftverek ingyenes vagy kedvezményes biztosításán túl az elszámolás, az adományozási szerződés is sokkal egyszerűbb, követhetőbb. Ebben az esetben az eszközt használó egyén felelőssége is nagyobb, és a szükségletek változásával a számítógép később mások számára is biztosítható. 

A koronavírus időszak elmúltával pedig a nonprofit szervezet, iskola, tanoda a tantermi oktatásban is tudja majd hasznosítani ezeket a modern eszközöket. 

Kövesse a friss akciókat!