Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az idén a pandémia miatt az uszodából kiszorult  Swimathon 2021 SZÁRAZON adománygyűjtő kampányban több mint 200 önkéntes „nagykövet”, 28. 836.585 Ft támogatást gyűjtött 9 ferencvárosi ügynek.  A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) szervezésében zajló négyhetes kampány adományaiból egészségügyi, szociális, oktatási, környezetvédelmi, művészeti és közösségfejlesztő programok valósulhatnak meg. 

Az Angliából 1980-as években indult és azóta a világ számos országában népszerű kampányforma ferencvárosi adaptációja, melyet az FKA 2016 óta évente rendez meg nálunk, 2021-ben kiemelkedően jól sikerült.  Az idei Swimathonban több mint 200 önkéntes „nagykövet” vállalta, hogy a karanténból, home office-ból kiszabadulva, a megszokottnál jóval többet sétál, túrázik, fut, biciklizik, evez, úszik, vagy bármi más sportágat, mozgásformát választva teljesít egy egyéni kihívást négy hét alatt, egy-egy hiánypótló ferencvárosi kötődésű ügyre is felhívva ezzel a figyelmet és támogatást gyűjtve számára. A kedvezményezett programok nagyköveti csapatai - akik javarészt hétköznapi emberekből álltak – jellemzően 3000 Ft és 10.000 Ft közötti összegű kisadományokból 900 ezer és 9 millió Ft között gyűjtöttek támogatásokat programonként. Az adománygyűjtő kampány ideje alatt több mint 3600-szor adományoztak online a támogatók. 

Az összegyűlt pénzből mentális segítséget kaphatnak a Covid-betegekkel dolgozó egészségügyi dolgozók és egy a gyógyulásukat segítő kórházi kertet a csontvelő-transzplantált gyerekek és családjaik. Gyerekek érzelmi fejlődését segítő iskolai program indulhat, míg egy másik projekt nehéz helyzetben lévő családok gyerekeinek kínálhat ingyenes nyári programokat, illetve mozgásfejlesztő iskola-előkészítő táborba is várják majd a kisebbeket. A frissen ültetett ferencvárosi fák gondozását egy nagy teljesítményű öntözőrendszer segíti majd, a Ráday utcában működő immáron hat színházi társulat ősszel közös színházi fesztivállal ünnepelheti az újraindulást. Az esemény házigazdája és társzervezője pedig a helyi közösségfejlesztő munka és a helyi adományozás népszerűsítéséhez, illetve ezek országos népszerűsítéséhez és a közösségi alapítványi mozgalom fejlesztéséhez kaptak jelentős támogatást.

A május 20-án kezdődött és június 19-én szombaton a ferencvárosi Élesztőház sörkertben megrendezett záróeseményen és eredményhirdetésen, a Swimathon 2021 SZÁRAZON kampány szervezői egyéni teljesítményeket is díjaztak:

  1. A legtöbb adományt gyűjtő nagykövetnek járó díj – Dr. Kriván Gergely, a Démétér Ház főorvosa lett (2.079.868Ft)
  2. Swimathon filantróp díjas lett Németh András nagykövet, aki összesen 1.936.900Ft-tal járult hozzá az Ússzunk Tündérkertet! program megvalósulásához, miután a kampány utolsó napján az addig általa összegyűjtött pénzt, saját hozzájárulásként megduplázta.
  3. A jövő reménységei díjat kapták a legfiatalabb nagykövetek, akik 9 és 13év közötti gyerekek voltak: Horváth Antal „Tóni”, Papp Kriszti, Tóth ….. és a Zöld Duóként induló két fiatal anyukájával együtt teljesítő, karon ülő gyerekek.
  • Az idei Swimathon egyik legnagyobb meglepetése és egyben nagy nyertesei voltak, a  jellemzően négylábú barátaikkal, kutyákkal és lovakkal távokat teljesítő résztvevők, akik 

 

Az „állati” swimathonisták díjat vehették át:

  • Szák Zsófi, Bozonnal
  • Benkő Nikolett, Fannival
  • Csepregi János, Linkával
  • Horváth Orsolya és lova
  • Hunyadi Zsuzsanna, Áfonya kutyával
  • Kókusz és Móna kutyák
  • Kovács Balázs, Ruperttel
  • Szederkényi Szabó Szilvia, Cikesszel
  • Vagány 
  • Borbás Gergő, Vilmával
  • Csiga
  1. A közösség motorja díjat kapott Velenczei Ágnes idei nagykövet és a swimathonokon hagyományosan jelen lévő, az FKA legfinomabb kisadománygyűjtő programjának, a Sütiflottának a vezetője és lelke.
  2. Végül pedig a házigazdák egy különdíjat, a Minden idők legjobb Swimathon koordinátora díjat adták át Zagyva Katalin koordinátornak.

 

A Swimathon kampányoldalán láthatóak a nyagykövetek egyéni eredményei is: www.swimathon.hu  a kampányzáró közösségi esemény utólag is megtekinthető a Swimathon 2021 SZÁRAZON Facebook esemény oldalán. A támogatható ügyekről részletesen itt lehet olvasni.

Az adománygyűjtő szervezetek összegyűjtött támogatásai: (a projekt nevekre kattintva láthatóak a bemutatkozó kisfilmek)

Arctalan hősök - Medspot Alapítvány –     943.843Ft

Fix Pont Ferencvárosért - Ferencvárosi Közösségi Alapítvány2.105.441Ft

Kell a dráma?! -  Horizont Szociális Alapítvány1.610.113Ft

Konkáv mentőöv – Konkáv Közösségi Tér  - 2.701.407Ft

Legyen kraft és civil kurázsi! - Gyökerek és Szárnyak Alapítvány6.558.251Ft

Okosodó élménytalpak tábor - Tetőtől Talpig Alapítvány1.788.802Ft

reSTART Színházi Fesztivál - Újra éled/MáSzínház 1.928.730Ft

Ússzunk tündérkertet! - Démétér Alapítvány  - 9.297.758Ft

Vizet a fáknak! - 10 millió Fa Alapítvány  - 1.897.240Ft

A szervező FKA valamennyi projektgazdával támogatás szerződést köt, és 9%-os szervezési költséglevonást követően, átutalja az adományokat az induló programokhoz, majd követi azok megvalósulását.  Az idén 10 éves FKA-t ferencvárosi kötődésű magánemberek hozták létre, a független alapítvány nem pályázik sem az államhoz, sem az önkormányzathoz támogatásért.