nonprofit.hu kérdőív
Hírek
Hír
Mintegy félmillió 1%-os felajánlás tűnt el tavaly óta
2017. szeptember 19.


1260


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mai napon közzétett adatai alapján komoly visszaesés történt az 1+1%-os felajánlásokban idén: alig 3 millió felajánlás érkezett a civil szervezetek és az egyházak számára, illetve a Nemzeti Tehetség Programra együttesen, míg tavaly a számuk meghaladta a 3,5 milliót. Az 1%-os rendelkezések összege 14,5 milliárdról, 12,8 milliárd forintra csökkent. Ezt a csökkenést a civil szakértők már az év elején valószínűsítették, amikor ismertté vált az adóbevallásban idén bevezetett megoldás. „A visszaesés vélhetően azzal van összefüggésben - nyilatkozta Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány igazgatója - hogy a vállalatok szerepe csökkent az adóbevallások elkészítésében, így az 1%-os nyilatkozatok kitöltésében is.”

Továbbra is a Heim Pál Alapítványa az élen

Idén is a Heim Pál Gyermekkorház Fejlesztésért Alapítvány kapta a legtöbb pénzt az 1%-os felajánlásokból.  32 553 adózó nevezte meg, így majd’ 142 millió forint felajánlást fog kapni. Nagy sikert ért el a Daganatos.hu, amely tavaly még nem volt a nonprofit.hu által évente összeállított 1%-os top20 között, idén viszont a második legsikeresebb szervezetté vált az 1% terén. Sőt, ez a korábban átláthatósága miatt sokak által támadott szervezet nyerte el a legtöbb, 33 543 adózó bizalmát.

Több új szervezet is bekerült a 2017-es top 20-as listába, olyanok is, akik a korábbi években az első 100 szervezet közé sem kerültek be. Ugyanakkor több előző években sikeresen kampányoló szervezet esetében látványos népszerűségi csökkenés tapasztalható.

Az előző évek növekedési tendenciája idén megtört, mivel az 1%-os rendelkezések összege a 2015-ben felajánlott 13,46 milliárd forintról 2016-ban 14,5 milliárdra nőtt, azonban 2017-ben 12,8 milliárdra csökkent.

Az 1%-os felajánlásokból 2015-ben 25 118 szervezet, 2016 –ban 25 800 szervezet, 2017-ben pedig 26 135 szervezet részesült.

Gyugy az 1%-nál  is az elsők között

Nemcsak a 1,5 milliárdos Ft-os legnagyobb egyéni adótartozás köthető Gyugyhoz, hanem a gyugyi egyesület is kiemelkedően teljesített. A Legyen szebb a mi falunk Egyesület átlagosan 151 ezer forint felajánlást kapott az 1%-ot számukra felajánló 11 embertől. Ezzel második helyen végzett a Digitálisan Archivált Tudás Alapítvány egy főre eső 162 ezer forintos összege mögött.  A felajánlások átlagának harmadik helyét a BOM, vagyis a Budapesti Olimpiáért Mozgalom Alapítványa szerezte meg 126 ezer forinttal, őket 7 adózó jelölte meg nyilatkozatában.

 Címkék
nonprofit.hu kérdőív

Pályázat
A konstrukció alapvető célja a kevésbé fejlett régiókban élő fiatalok sikeres társadalmi integrációjának elősegítése képességeik kibontakoztatásával és közösségi aktivitásuk e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése” című (GINOP-5.1.3-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Felhívás célja, hogy a természetjárás tág értelmezésével, a természetben megvalósuló, környezetbarát szabadidős tevékenységek integrált kapcsolatrendszerét hozza létre. ...
Pályázat
A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki az alacsony szén- dioxid kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását. A cél elérését a Kormány civil szerve ...
Pályázat
Az alapítványok 2017-es évre vonatkozó 1%-os támogatás gyűjtése érdekében az EMSZ (Egészségügyi Média Szövetség) újabb pályázatot írt ki.
Címkék