Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Ha a bejelentést elmulasztják, a bíróság bírságot szabhat ki. Az alapítványok, egyesületek az új kötelezettségüknek űrlap kitöltésével és beadásával tehetnek eleget, amely ide kattintva letölthető
 
A bejelentés alapján a bíróság a nyilvántartásban rögzíti, hogy a szervezet külföldről támogatott. A civil szervezetek bárki számára elérhető névjegyzéke így új adatkörrel bővült. A június 19-én kihirdetett jogszabály alapján mindössze 8 nap állt a bírósági szervezet rendelkezésére ahhoz, hogy a szükséges informatikai fejlesztéseket elvégezze.
 
A civil szervezetek továbbra is kötelesek éves beszámolóikat letétbe helyezni. A beszámolókban egyebek mellett megtalálhatóak bevételeik, kiadásaik, gazdálkodásuk eredménye. Idén június 30-áig több mint 70 ezer beszámolót helyeztek letétbe, ami csaknem 10 ezerrel több, mint 2016-ban. A beszámolóknak már csak a hatoda érkezett papír alapon, a többit online módon juttatták el az Országos Bírósági Hivatalhoz.
 
A digitális bíróság fejlesztésének egyik sikerterülete a civil szervezetek nyilvántartása. Általa több millió érdeklődő hiteles adatokból tájékozódhat a civil szervezetek működéséről.
 
forrás: birosag.hu