Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Tízszeresére nőtt az adományozói kedv a koronavírus hatására

Az aktívan működő portálon jelenleg 133 adománygyűjtés fut, és emellett külön felületet kaptak a koronavírus témájú ügyek, ahol két hét alatt közel 5 millió forintot gyűjtöttek össze eddig. A szervezet adataiból kiderül, hogy a korábbi évekhez képest tízszeresére nőtt az adományozási kedv az adjukossze.hu oldalon.

Míg a korábbi évek hasonló időszakában átlagosan egymillió forint gyűlt össze a közösségi adománygyűjtések javára, addig ez idén majdnem tízmillió forint volt, tehát közel tízszerese az előző évnek.

Az egyszeri adományok mellett figyelemreméltó a rendszeres adományozók számának megugrása, ez az eddigiekhez képest 40%-kal nőtt. A felületen futó adománygyűjtések jellemzően egy-egy konkrét ügyet segítenek, amire rövid idő alatt gyűlik össze az anyagi segítség. A NIOK Alapítvány a koronavírus világjárványra válaszul indított el egy különleges akciót, amelynek keretein belül a közösségi adománygyűjtésre épülő adjukossze.hu felületén a civil szervezetek ingyenesen indíthatnak kampányokat. A vírusra reagálva több civil szervezet indított kampányt, amelyek között található állami gondozásban élők online tanulására, eszközökre gyűjtő kezdeményezés vagy előadóművészek támogatását célzó gyűjtés is. Egy közösség menhelyeknek gyűjt állateledelt, de egy nehézségekkel küzdő jóga stúdió is kampányol.

A fenti ügyek pedig két hét alatt összesen 447 adományozót mozgattak meg, akik 4 745 000 forintot adtak össze eddig a civil szervezetek hat kampányában.

“Sokkal több megkeresést kapunk bajba jutott civil szervezetektől, így nagyon örülünk neki, hogy ilyen nagy mértékű az adományozási kedv is. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki partner szervezeteink mellé állt. Folyamatosan várjuk az új csatlakozókat, adományozókat az adjukossze.hu oldalon, és hiszünk benne, hogy közösségi összefogással együtt csökkenthetjük ennek a válságnak a következményeit.” - tette hozzá Gerencsér Balázs, a NIOK Alapítvány vezetője.

A szervezet mindenkit arra kér, hogy lehetőségéhez képest csatlakozzon civil szervezetek akcióihoz, helyi közösségi kezdeményezésekhez, illetve látogasson el a https://adjukossze.hu/koronavirus oldalra, és ismerje meg, kik azok, akiknek a legnagyobb segítségre van most szüksége.

NIOK Alapítvány

A független civil szervezet 26 éve dolgozik azért, hogy Magyarországon a civil szektor és a benne működő civil szervezetek hatékonyabbá váljanak, működésük fenntartható és átlátható legyen. Egyik fő célkitűzése, hogy a magyarországi adományozási kultúra fejlődjön, minél több szervezet legyen képes hitelesen megszólítani a lehetséges adományozóit, és minél több ember találjon rá arra az ügyre, amit támogatni szeretne. Ennek érdekében működteti a többféle adománygyűjtési lehetőséget is biztosító, legnagyobb hazai adományozási portált, az adjukossze.hu oldalt, melyen keresztül már több mint 500 000 000 Ft értékben érkeztek adományok a hazai civil szervezetek javára.