30 éve indult útjára a NIOK Alapítvány,  ennek kapcsán az elmúlt évtizedek civil fejlődésében meghatározó szerepet betöltő civil szakemberei mesélnek a kezdetekről, a tervekről, és hogy hova is érkeztünk. A Kádár rezsimben a reformszelek, hogyan és mikor alakultak át civil mozgalommá?  Mi köze volt ennek Komócsin elvtárshoz, Pozsgay Imréhez vagy Nyers Rezsőhöz? Hogyan alakult ki a hazai civil szektor? Milyen támogatók játszottak kulcsszerepet a hazai civil szektor fejlesztésében? Hit illúziókkal, vagy illúziók nélkül a hazai civil szervezetek jövője? Többek közt erről is hallhatsz ebben a podcastban, melyben Gerencsér Balázs beszélgetőtársai a NIOK kurátorai, alapítói, vezetői,  Török Marianna,   Harsányi  László, Hegyesi Gábor és Marschall Miklós voltak. 

A beszélgetést itt tudod meghallgatni:

A beszélgetés során előkerültek olyan intézmények, emberek és események, amelyik sokak számára nem ismertek, ezért lentebb találtok néhány linket a beszélgetés pontosabb megértéséhez. 

Sokan nem hallottak erről az intézményről, de hamarosan kiderül milyen fontos, gondolatokat elindító szerepe lehet:

https://www.salzburgglobal.org/fellowship/overview

Az egyik  kulcsszemély a hazai civil fejlesztésben, és a NIOK Alapítvány elindításában is Lester Salamon volt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lester_Salamon

Lester Salamon emlékére készített, szintén nagyrészt a nonprofit szektor hazai kialakulásával foglalkozó Civil Szemle cikk:

https://www.civilszemle.hu/69-civil-szemle-2021-4/

Ez a beszélgetés a NIOK 30 éves évfordulójának alkalmából készült. Ha más civil szervezetekkel kapcsolatos ügyekre is kíváncsi vagy kövesd a NIOK Alapítvány Spotify és Facebook oldalát, vagy iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mielőbb értesülj a következő beszélgetésről.